Bývalý vodca mudžahedínov Hekmatjár sa objavil v afganskej televízii. Jeho názory vás asi prekvapia

    0
    Gulbuddín Hekmatjár (Autor: youtube)

    Hekmatjár, vodca islamistickej organizácie Hezbe islámí, sa dnes objavil vo vysielaní jednej z afganských televíznych staníc, píše agentúra AP. Bývalého veliteľa mudžahedínov zachytili televízne kamery, ako v provincii Laghmán reční pred davom ľudí a vládnych činiteľov. “Podajme si ruky, nech sa skončí vojna a v Afganistane zavládne mier,” povedal Hekmatjár.

    Vo februári tohto roku vyškrtla Organizácia Spojených národov Hekmatjárovo meno zo svojho sankčného zoznamu týkajúceho sa teroristických zoskupení Islamský štát (IS) a al-Káida. Hekmatjár stál od roku 1979 na čele odporu proti sovietskej invázii a okupácii Afganistanu. Počas krvavej občianskej vojny v 90. rokoch minulého storočia, ktorá nastala po stiahnutí sa Sovietov z tejto stredoázijskej krajiny, sa Gulbuddín Hekmatjár zapríčinil o smrť tisícov ľudí v afganskom hlavnom meste. Vyslúžil si za to prezývku “mäsiar z Kábulu”.

    Hekmatjárova fundamentalistická Hezbe islámí aj napriek určitým vzájomným rozporom a rivalstvom príležitostne spolupracovala s al-Káidou i Talibanom.

    - Reklama -