Bolo by ťažké povedať Spojeným štátom nie, tvrdí šéf britskej diplomacie o prípadnom údere v Sýrii

    0
    Boris Johnson. (Autor: pk)
    Spojené štáty by mohli podľa Johnsona požiadať Britániu o pomoc, ak by šlo o odpoveď na prípadný ďalší chemický útok. „Ak sa (USA) na nás obrátia so žiadosťou o podporu, či už to bude s raketami odpaľovanými z ponoriek v Stredozemnom mori, alebo to bude ako v roku 2013, bude podľa mňa – a viem, že tento názor má aj premiérka – pre nás veľmi zložité povedať nie,“ uviedol šéf britskej diplomacie. 
     
    Na štvrtom kanáli rádia BBC padla aj otázka, či si bude premiérka na zapojenie britských vojakov do prípadného útoku v Sýrii pýtať povolenie britských poslancov. „Potreby musia byť preverené. Ako som povedal, bude pre nás veľmi ťažké povedať nie. Ako presne budeme schopní reagovať, bude závisieť od vlády a premiérky,“ povedal Johnson.
     
    Londýn sa však zatiaľ, zdá sa, spolieha, že žiaden útok na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada v blízkom čase nehrozí. „Pred nedávnom sme uviedli, že USA majú jasno v tom, že neplánujú žiadne ďalšie útoky, ale môžu to prehodnotiť, ak sa sýrsky režim znova uchýli k použitiu chemických zbraní a všetko ostatné je len hypotetické,“ cituje vyjadrenie Downing Street denník the Independent. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -