Otváranie cudzej pošty je nonsens. Ale nie je to Dankova chyba, odkazuje Maďarič

    0
    Marek Maďarič (Autor: SITA)

    Maďarič považuje za nonsens, aby úradník otvoril list adresovaný konkrétnej osobe, prečítal si jeho obsah a na základe svojho uváženia ho dal na spracovanie.

    „Ja si myslím, že tí úradníci, ktorí toto urobili, by sa mali spamätať a samozrejme, že takéto nejaké nariadenie v rozpore s ústavou by mali okamžite odstrániť,“ domnieva sa minister.

    Kritizoval kancelára Guspana, ktorý v utorok (25.4.) novozavedený postup obhajoval odporúčaniami ministerstva vnútra. „Kancelár Národnej rady sa zachoval alibisticky, pretože sa odvolal na usmernenie ministerstva vnútra a to usmernenie, ako som si ho čítal, je úplne v poriadku,“ uviedol.

    Maďarič si nemyslí, žeby o otváraní listov adresovaných poslancom parlamentu rozhodol predseda parlamentu Andrej Danko (SNS). „Nechcem veriť, žeby o takomto postupe rozhodol predseda Národnej rady SR. Ja si myslím, že to bola horlivosť úradníka,“ povedal s tým, že nevidí Maďarič dôvod na odvolanie Danka.

    „Ja to vnímam ako priveľkú horlivosť alebo, keď chcete, ako keby niekto nemal dostatočný cit alebo znalosti pre primeranú proporciu medzi bezpečnosťou a ochranou súkromia,“ reagovala na najnovšie opatrenie kancelárie parlamentu ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

    Či by sporné ustanovenia v príkaze mali vypadnúť, neuviedla. „To si musia vyriešiť v Národnej rade,“ povedala ministerka.

    Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) v utorok na tlačovej konferencii vyhlásil, že Danko prikázal zamestnancom parlamentnej podateľne, aby otvárali listy adresované poslancom v prípade, že ich posiela anonym alebo fyzická osoba. Ak v liste nájdu vulgarizmy či dehonestujúci obsah, majú príkaz korešpondenciu poslancovi neodovzdať, tri mesiace archivovať a potom skartovať.

    Matovič novinárom poskytol rozhodnutie vedúceho Kancelárie NR SR Guspana zo 7. apríla 2017, ktoré obsahuje spomínané pokyny pre pracovníkov podateľne. Líder OĽaNO-NOVA tvrdí, že Guspanovi to prikázal priamo Danko. Obyčajní chcú teraz koordinovať postup so zvyškom opozície s cieľom zvolať mimoriadnu schôdzu na Dankovo odvolanie. Zároveň podávajú trestné oznámenie pre porušenie listového tajomstva.

    - Reklama -