A je to tu! Prvé odhady z Francúzska hovoria jasne. Niektorí už priznali porážku

    0
    Volič si berie hlasovací lístok vo volebnej miestnosti (Autor: TASR)

    Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová sa označila za víťazku dnešného prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku, v ktorých podľa nej voliči rozhodujú o “prežití” svojej krajiny. Pred podporovateľmi v meste Hénin-Beaumont vystúpila krátko po zverejnení prvých čiastkových výsledkov, ktoré potvrdili jej postup do májového druhého kola spoločne s centristom Emmanuelom Macronom.

    Je načase oslobodiť francúzsky ľud spod arogantných elít, vyhlásila Le Penová 

    “Je načase oslobodiť francúzsky ľud spod arogantných elít, ktoré mu chcú predpisovať, ako sa má správať,” vyhlásila líderka krajne pravicovej strany Národný front (FN). “Francúzi musia využiť túto historickú príležitosť. Pretože veľkou výzvou týchto volieb je divoká globalizácia, ktorá ohrozuje našu civilizáciu,” dodala.

    Podľa Le Penovej si môžu Francúzi vybrať, či chcú “totálnu dereguláciu bez hraníc a bez ochrany” alebo “hranice, ktoré chránia ich pracovné miesta, kúpnu silu, bezpečnosť a národnú identitu”.

    Čiastkové oficiálne výsledky dnešného prvého kola prezidentských volieb vo Francúzsku v súlade s odhadmi ukázali, že dvoma najúspešnejšími kandidátmi sú líderka krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová a centrista Emmanuel Macron. Obaja tak zrejme postupujú do rozhodujúceho druhého kola volieb, ktoré je naplánované na 7. mája.

    Podľa údajov francúzskeho ministerstva vnútra, zverejnených po zrátaní 19,1 percenta odovzdaných hlasov, vedie Le Penová so ziskom 25 percent. Macron zatiaľ dosahuje zisk 21,3 percenta hlasov.

    Uvedené čísla vychádzajú predovšetkým z výsledkov vo vidieckych oblastiach, kde voliči zvyčajne podporujú pravicu. Výsledky z ľavicovejšie orientovaných miest sa dostanú do celkovej bilancie až neskôr.

    Podľa odhadov prieskumných agentúr by mohol Macron vo výsledkoch dnešného hlasovania predbehnúť Le Penovú. Macronovi totiž predpovedajú zisk 23-24 percent, zatiaľ čo Le Penová nasleduje s 21-23 percentami.

    Fillon a Hamon vyzvali voličov, aby v máji podporili Macrona

    Zodpovednosť za prehru v prvom kole prezidentských volieb priznali dnes večer kandidát Republikánov (LR) Francois Fillon a kandidát Socialistickej strany (PS) Benoit Hamon. Obaja svojich voličov vyzvali, aby v druhom kole volili centristického kandidáta Emmanuela Macrona.

    “Napriek všetkým mojim snahám a odhodlaniu som nedokázal presvedčiť. Prekážky na mojej ceste boli príliš početné a príliš kruté,” opísal situáciu Fillon, ktorý podľa prvých odhadov získal približne 19 percent hlasov, bok po boku s ultraľavicovým kandidátom Jeanom-Lucom Mélenchonom.

    Fillon aj napriek prehre vyzval republikánskych voličov, aby zostali jednotní pred druhým kolom volieb a vybrali “to, čo je najlepšie pre krajinu”, čiže prekazili prezidentské snahy Le Penovej. “Preto ja budem hlasovať za Emmanuela Macrona”, uviedol Fillon pred svojimi voličmi.

    Prítomnosť Le Penovej v druhom kole je morálnu porážku pre ľavicu

    V podobnom duchu sa vyjadril aj socialistický kandidát, podľa ktorého ide o zlyhanie Socialistickej strany.

    “Sklamal som v pokuse zabrániť katastrofe, ktorá sa črtala už niekoľko mesiacov a ktorá môže trvať niekoľko rokov,” priznal Hamon. Dodal, že preberá plnú zodpovednosť za túto situáciu bez toho, aby sa vyhováral na okolnosti doterajšej päťročnej vlády socialistov alebo na “politickú zradu”.

    Podľa jeho slov prítomnosť Le Penovej v druhom kole prezidentských volieb znamená “morálnu porážku pre ľavicu” a v tejto súvislosti vyzval socialistických voličov, aby v máji dali svoj hlas Macronovi.

    Niektorí už priznali porážku

    Kandidát francúzskych socialistov na post prezidenta Benoit Hamon priznal porážku v dnešnom prvom kole volieb po tom, ako prvé odhady výsledkov pripísali postup do druhého kola centristovi Emmanuelovi Macronovi a líderke krajne pravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penovej.

    Podľa vyhlásenia Hamona francúzska ľavica napriek dnešnej porážke “nie je mŕtva” a voliči by mali v druhom kole podporiť Macrona, ktorý kandiduje ako nezávislý. V zverejnených odhadoch sa Hamon ako zástupca nepopulárnej socialistickej vlády umiestnil až na piatom mieste.

    V prípade, že sa výsledky potvrdia a v druhom kole prezidentských volieb sa stretnú 7. mája Macron s Le Penovou, pôjde o prvý prípad v novodobých dejinách Francúzska, keď neuspel žiadny z kandidátov veľkých politických strán.

    Francúzsky premiér Bernard Cazeneuve v prvej reakcii na odhady výsledkov vyzval voličov, aby v druhom kole odmietli Le Penovú a podporili Macrona, bývalého ministra hospodárstva vo vláde prezidenta Francoisa Hollanda.

    Podporovatelia Macrona a Le Penovej vo francúzskych mestách medzitým začali oslavovať dosiahnutý úspech. Medzi prvými politikmi, ktorí zablahoželali Macronovi k predpovedanému výsledku, bol aj belgický premiér Charles Michel.

    Pochmúrna atmosféra naopak zavládla vo volebnej centrále konzervatívneho kandidáta Francoisa Fillona, ktorému v odhadovaných výsledkoch pripadlo až tretie miesto.

    Prvé odhady

    Najúspešnejšími kandidátmi v dnešnom prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku boli podľa prvých odhadov centrista Emmanuel Macron a líderka krajnej pravice Marine Le Penová. Po zatvorení volebných miestností o tom informovali francúzske televízne stanice France 2 a TF1.

    Podľa odhadovaných výsledkov by mali Macron a Le Penová v súlade s očakávaniami postúpiť do druhého kola volieb, ktoré je naplánované na 7. mája. O úspechu uvedených kandidátov informovali s odvolaním sa na tzv. exit polly už v priebehu hlasovania médiá mimo Francúzska. V samotnom Francúzsku bolo možné takéto údaje zverejniť až po skončení volieb o 20.00 h.

    Podľa údajov France 2 bol v prvom kole prezidentských volieb najúspešnejší Macron, ktorý získal 23,7 percenta odovzdaných hlasov, zatiaľ čo Le Penová sa umiestnila na druhej priečke so ziskom 21,7 percenta. Odhad stanice TF1 predpovedá obom uvedeným kandidátom zisk 23 percent hlasov.

    - Reklama -