Pozor! Veľký brat počúva. WikiLeaks varuje pred návodom CIA na zneužitie televízorov na spravodajské účely

    0
    Server WikiLeaks uverejnil novú dávku informácií z tajných archívov CIA v čase, keď americká justícia začala znova hovoriť o obnovení prípadu Juliana Assangea. Ten sa Obamova administratíva podľa televízie CBS rozhodla nechať tak, ale po nástupe Donalda Trumpa do Bieleho domu sa môže všetko zmeniť. 
     
    Minister spravodlivosti USA Jeff Sessions prednedávnom uviedol, že proti uverejňovaniu tajných informácií je potrebné konať. „Máme priveľa únikov a dúfajme, že budeme schopní vrátiť úder tým, ktorí narušujú naše systémy,“ povedal Sessions v súvislosti s opakovaným uverejňovaním tajných dát na internete.
     
    Súčasťou nových informácií na WikiLeaks je 31-stránkový „návod“ na použitie televízorov Samsung na odpočúvanie. Ide o zariadenia, ktoré majú mikrofóny určené na ovládanie hlasom, a tie sa vraj dajú podľa uniknutých dát zneužiť na odpočúvanie. Tajný manuál má označenie „Weeping Angel“ (Plačúci anjel) a podľa informácií CBS patril do databáz, ktoré sú prístupné len po zadaní prístupu od dvoch osôb s previerkami.
     
    Bezpečnostné opatrenia, ktoré tajné služby USA prijali po veľkých únikoch, za ktorými boli Edward Snowden a Chelsie Manningová (pred zmenou pohlavia vojak Bradley E. Manning), neboli podľa bývalého riaditeľa CIA Michaela Morrella zrejme dostatočné. „Nemôžeme mať všetky informácie na jednom mieste. Musíme ich rozložiť. Musíme mať prísnejšie pravidlá na bezpečnostné previerky k utajovaným materiálom a ak ich niekto nemá, tak k týmto informáciám nesmie mať prístup,“ tvrdí Morell. 
     
    Server WikiLeaks, ktorý založil Julian Assange v roku 2006, sa pri uverejňovaní utajovaných dát odvoláva na prvý dodatok Ústavy Spojených štátov a tvrdí, že ako médium má právo na slobodné šírenie informácií. Assangeovi, ktorý sa ukrýva na ekvádorskej ambasáde v Londýne už takmer 5 rokov, hrozí v USA viacero obvinení a vo Švédsku ho stále stíhajú v súvislosti s údajným sexuálnym zneužitím neplnoletej. 
     
    - Reklama -