Bitka Paškovcov, jazda Weissa, Kaliňák… Nemáme informácie, že by niekto bránil vyšetrovaniu, presviedča Pellegrini

    0
    Veľký protikorupčný pochod v Bratislave (Autor: MR)
    V druhej časti nedeľnej diskusnej relácie televízie TA3 V politike Peter Pellegrini čelil hneď na úvod otázke o nedávnom pochode proti korupcii v Bratislave, ktorý zorganizovali študenti stredných škôl. Podpredseda Smeru-SD a slovenský „digitálny líder“ protest ocenil rovnako ako Robert Fico a dodal, že aj on počas návštev na slovenských školách vyzýva študentov, aby sa  „zaujímali o to, čo sa deje okolo nich, a aby neboli pasívni“. 
     
    „Vítam iniciatívu týchto ľudí,“ povedal Pellegrini na margo protestu proti korupcii, ktorý podporili tisícky ľudí. Podpredseda vlády pre investície a digitalizáciu dodal, že svoje slová v žiadnom prípade nemyslel cynicky. „Musíme priznať, že vnímanie korupcie je jedným z vážnych problémov na Slovensku. Musíme hovoriť o korupcii, s ktorou sa človek stretne a o ktorej sa hovorí,“ uviedol. 
     
    Pellegrini dokonca povedal, že je dobre, ak ľudia protestujú proti korupcii a nie proti životným nedostatkom. „Treba o korupcii diskutovať, keď sú ľudia nespokojní. Som rád, že neboli protesty proti tomu, že nie sú dôchodky,“ povedal Pellegrini a poukázal na viaceré krajiny EÚ, v ktorých podľa neho ľudia protestujú aj proti iným veciam ako korupcii. 
     
    Podpredseda vlády priznal, že o korupcii je potrebné nielen diskutovať, ale treba proti nej aj niečo robiť, a protesty ľudí preto nemožno ignorovať. „Nemôže to skončiť tým, že povieme, fajn ďakujeme, že ste nám to pripomenuli. Každý člen vlády si na svojom piesočku musí urobiť svoju robotu,“ varoval kolegov Pellegrini. 

    Kaliňák a Gašpar

    Reč bola aj o ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi a jeho odchode z funkcie, po ktorom volali ľudia na námestí v nedávnom proteste. Podľa Pellegriniho však otázka nestojí tak, či Kaliňák má alebo nemá zostať na poste šéfa rezortu vnútra.
     
    „V boji proti korupcii je dôležité to, aby sa kauzy, ktoré sa objavili alebo sa ešte len objavia, vyšetrili,“ povedal s tým, že by to malo byť čo najrýchlejšie. Vláda nemá podľa Pellegriniho informácie o tom, že niekto bráni policajtom vo vyšetrovaní. 
     
    Pellegrini uviedol niekoľko príkladov, pre ktoré údajne chápe, že sú ľudia rozhorčení z korupcie. Nechýbalo pripomenutie bitky Paškovcov v Košiciach, ktorá nie je dodnes vyšetrená, či nedávny prípad jazdy Vladimíra Weissa, kde sa žiadny trestný skutok podľa polície nestal. „Ak raz niekto spáchal trestný čin, nemalo by nás zaujímať, z akej majetkovej vrstvy pochádza alebo koho pozná,“ dodal Pellegrini. 

    Informatizácia verejnej správy

    Najdôležitejšou témou, ktorú má slovenský „digitálny líder“ ako podpredseda vlády pre investície a informatizáciu na starosti, je informatizácia štátnej správy. Tá podľa kritikov zaostáva a nepriniesla žiadne výsledky. 
     
    Pellegrini sa bránil tým, že prípravná fáza sa prejaví až neskôr a mnohé zmeny sú vraj „v pozadí a nie sú také sexy“, aby zneli v médiách. „Prípravná fáza je najzložitejšia, ale príde fáza, keď bude vidieť výsledky,“ tvrdí Pellegrini. 
     
    Je tu však aj ďalší dôvod, ktorý podľa podpredsedu vlády spomaľuje tvorbu takzvaného e-governmentu, teda elektronickej štátnej správy použiteľnej pre občanov. „Tempo je pomalé, pretože sme odkázaní na externých spolupracovníkov,“ zdôvodnil. Už teraz došlo podľa Pellegriniho k zastaveniu viacerých projektov, ktoré sa ukázali byť nevýhodné. 

    Pre občana sa zmenilo minimum

    V nedeľnej diskusii TA3 zaznel aj názor výkonného riaditeľa spoločnosti Slovensko Digital Jána Hargaša, ktorý kritizoval pomalý nábeh koncepcie elektronickej štátnej správy. Tá má byť hotová do roku 2020. „Viacero koncepčných dokumentov, ktoré mali zmeniť fungovanie e-governmentu, naozaj mešká. Krajiny, ktoré reformou e-gov prešli, ňou prešli jedine tak, že vedeli posilniť odborné kapacity štátu,“ povedal Hargaš. 
     
    Navonok sa pre ľudí podľa riaditeľa Slovensko Digital takmer nič nezmenilo. „Pre občana sa zmenilo minimum. Weby sú pre používateľov stále ťažko použiteľné,“ zdôvodnil.
     
    Pellegrini sa však bránil tým, že Slováci majú podľa neho k dispozícii „množstvo služieb, ktoré občan môže využiť a nie sú bežné ani v iných krajinách“. Na druhej strane však priznal, že s akčným plánom vláda mešká, ale už ho finalizuje. 

    Beblavého kritika

    Na informatizáciu štátnej správy udrel aj nezávislý poslanec Miroslav Beblavý, ktorý prednedávnom ohlásil s kolegom Jozefom Mihálom vznik novej strany. „Problém informatizácie je rovnaký ako zdravotníctvo. Je to zložitá téma, v ktorej sú obrovské finančné záujmy,“ myslí si Beblavý. 
     
    Beblavý tvrdí, že by musel prísť do vlády niekto, kto by IT firmám povedal „Klondike sa skončil“ a zbavil by sa tých, ktoré podľa neho na e-governmente zarábajú, ale Peter Pellegrini touto osobou vraj nie je.  
     
    Podpredseda vlády reagoval na kritiku nezávislého poslanca s úsmevom na tvári a odporučil mu, aby sa staral o zakladanie nového politického subjektu. „Dal som IT firmám jasne najavo, že sa nebude pokračovať v tom, že nám nanútia to, čo budú chcieť ony,“ povedal Pellegrini. Pripomenul zrušenie viacerých projektov, ktoré nepriniesli hodnotu zodpovedajúcu platbe, a boli medzi nimi aj také, ktoré prieťahmi zastarali. Každý IT projekt musí podľa neho prejsť hodnotením „hodnota za peniaze“. 
     
    Meškanie v postupnej informatizácii štátnej správy podľa Pellegriniho spôsobuje aj nedostatok ľudí. Štátnych zamestnancov vraj treba pre informatizáciu viac, ako určujú tabuľky, čo sa nemusí páčiť ministerstvu financií. 
     
    Báť by sa mali začať aj samotné štátne úrady, ktorým sa Pellegrini vyhráža nútenou správou, ak nebudú postupovať v súlade s informatizačným plánom a budú zbytočne zaťažovať ľudí. „Budeme pokutovať úrady, ak budú ľudí buzerovať a žiadať od nich dokumenty, ktoré už majú alebo ktoré nepotrebujú. Doteraz sme takéto sankcie nemali,“ povedal. 

    Eurofondy a korupcia

    Zmeny k lepšiemu majú vraj nastať aj v oblasti eurofondov a podávania žiadostí o tieto dotácie. Štát už podľa Pellegriniho „nebude mať prevahu pri implementácii projektov“ a zjednoduší sa aj podávanie žiadostí o eurofondy či spojenie medzi ministerstvami. Digitalizovaný bude aj výber ľudí, ktorí hodnotia projekty žiadajúce o eurofondy, aby nedošlo k ovplyvňovaniu. 
     
    Zmeny spomínané „digitálnym lídrom“ predseda SaS a europoslanec Richard Sulík privítal a označil za „dobrý krok“, ale neodpustil si kritiku. V podaní súčasnej vlády pod vedením premiéra Roberta Fica to bude podľa Sulíka len „pýtanie si úplatkov dva razy“. V oblasti eurofondov a ich čerpania sú podľa europoslanca najväčším problémom nekompetentní ľudia. „Personálny problém má však táto vláda v podstate všade,“ dodal kriticky Sulík.

    Máme čas…

    Pellegrini prisľúbil, že vláda sa bude snažiť zhromaždiť všetky veľké národné projekty na jeden portál, aby ľudia videli, kam idú investície, a mohli sa k tomu vyjadrovať. Na záver rozhovoru sa podpredseda vlády pre investície a informatizáciu vyjadril aj k tomu, že Slovensko vyčerpalo zo súčasného balíčka eurofondov zatiaľ iba 5 %. Podľa neho máme vraj čas do roku 2023. 
     
    „Digitálny líder“ si na obranu pred kritikou slabého čerpania eurofondov zobral príklad z ostatných krajín EÚ. Uviedol, že Slovensko je, čo sa týka čerpania eurofondov, v prvej desiatke krajín Európskej únie a aj v porovnaní s okolitými krajinami sme na tom podľa neho dobre. 
     
    Celú reláciu si môžete pozrieť TU.  
     
    - Reklama -