Zdesenie v Nemecku: Nech francúzske voľby dopadnú akokoľvek, rovnako to bude problém

    0
    Paríž (ilustračné foto) (Autor: TASR)
    Francúzsko už túto nedeľu volí hlavu štátu a celý rad komentátorov sa zaoberá tým, či má šancu uspieť Marine Le Penová so svojou radikálnou stranou Národný front. Lenže podľa denníka Die Welt ide o oveľa viac. V prvom rade vraj nemá príliš zmysel spoliehať sa na prieskumy.
     
    Nedávne prieskumy totiž sľubovali, že nedôjde k brexitu a že 45. prezidentom USA rozhodne nebude Donald Trump. A hľa, oboje je realitou. Vo francúzskych prezidentských voľbách je potrebné počítať so všetkým. Aj s tým, že do druhého kola môžu postúpiť nacionalistka Marine Le Penová s radikálnym ľavicovým politikom Jeanom-Lucom Mélenchonom.
     
    Ak uspeje stredoľavý kandidát Emmanuel Macron alebo pravicový expremiér Francois Fillon, získajú päť rokov na to, aby ľuďom ukázali, že Francúzsku bude lepšie v EÚ ako mimo nej.
     
    To bude pomerne dosť práce. Prípadným víťazstvom sa pre nich teda rozhodne práca nekončí. Ak sa to novému prezidentovi nepodarí, dá sa predpokladať, že v roku 2022 bude Le Penová víťazstvu zase o krok bližšie.
     
    Celý článok v nemčine nájdete TU.
     
    Tak či onak sila nového francúzskeho prezidenta bude väčšia ako za čias Francoisa Hollanda. Nielen preto, že Hollande bol slabý prezident, ale predovšetkým preto, že sa priblíži brexit, v dôsledku čoho v EÚ významne narastie sila Francúzska.
     
    Kým Nemecko na čele s Angelou Merkelovou chce riešiť migračnú krízu humanitárnou cestou, Francois Fillon sa vyhráža tým, že nastolí prísne sledovanie hraníc, a preto pravdepodobne nebude pristupovať na nemecké návrhy na vyriešenie migračnej krízy. Na druhej strane by mohol postaviť na nohy francúzsku ekonomiku, ktorá potrebuje reformy.
     
    Ak zvíťazí Macron, budú sa tiež diať veci, s ktorými nebude súhlasiť každý Nemec. Macron volá po hlbokej európskej integrácii, po veľmi hlbokej integrácii – po spoločnej európskej armáde, po zjednotených tajných službách, po jednom rozpočte EÚ, čo je skutočný politický dynamit, ako píše bez okolkov Die Welt.
     
    Macron totiž dáva najavo, že Nemecko z členstva v eurozóne profituje a Francúzsko si teraz zaslúži tiež svoj diel z koláča prosperity, v podstate na úkor tej nemeckej.
    - Reklama -