Slovák žijúci v Paríži: Sú štvrte, kde večer neradno ísť. Násilie tam je na dennom poriadku

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Ide to s Francúzskom naozaj dole vodou alebo ide len o skreslené informácie? Trojica Slovákov žijúcich v krajine galského kohúta priblížila našincom tamojšiu každodennú realitu pred dôležitou politickou udalosťou.

    Ako sa vyjadrili v článku sobotného printového vydania denníka Pravda všetci traja slovenskí respondenti, 66-miliónová krajina má svoje vážne problémy, ale nájde sa aj veľa plusových faktorov.

    Bratislavčan Igor žijúci v Paríži bol asi najkritickejší. Bezpečnostná situácia sa vo Francúzsku oproti posledným dvom dekádam podľa neho výrazne zhoršila.

    „Sú miesta a štvrte, do ktorých sa vo večerných hodinách neoplatí ísť, násilie je tam na dennom poriadku a podobné to je večer aj v prípade niektorých liniek metra,“ približuje.

    Bankárka Lucia síce žije v Luxemburgu, no do Francúzska to má „na skok“, navyše mnohí jej kolegovia sú tiež Francúzi. Radikalizáciu spoločnosti, prípadne zvýšený strach ľudí, si však v posledných mesiacoch nevšimla.

    „Áno, bezpečnostná situácia sa zhoršila, ale ľudia žijú ďalej ako predtým, chodia von, na koncerty, do reštaurácií,“ vraví. 

    V známom vinárskom meste Bordeaux žije iná Slovenka Monika Patoprstá, ktorá tvrdí, že domáci na migrantov nezanevreli. „Ľudia vedia dôvody ich príchodu,“ približuje v predmetnom článku mladá žena.

    Patoprstá však jedným dychom dodáva, že aj štvrtkový atentát v centre Paríža ešte viac vyčerpal a znechutil už tak ťažko skúšaných Francúzov.

    „Ľudia menej cestujú a menej sa zapájajú do väčších spoločenských či športových akcií,“ myslí si.

    Smerom k nadchádzajúcej voľbe prezidenta sa však aj Slováci zhodujú, že by sa mal naplniť predpokladaný scenár – do druhého kola postúpi krajne pravicová Marine Le Penová, kde však už nebude stačiť na svojho súpera.

    „Je jedno, kto bude proti nej, Francúzi opäť stavia na menšie zlo,“ ponúka svoj pohľad Igor.  

    - Reklama -