Islamské škôlky v Rakúsku vraj vychovávajú radikálov. Tvrdí profesor tureckého pôvodu, ktorý prišiel s alarmujúcou štúdiou

    0
    Viedenské islamské centrum (Autor: Hans Štembera)
    Profesor Ednan Aslan je Rakúšan tureckého pôvodu, ktorý vedie vedeckú skupinu pre výskum islamského náboženského vzdelávania na Viedenskej univerzite. Podľa jeho štúdie navštevuje 150 islamských škôlok v Rakúsku približne 10 000 detí z moslimských rodín. V týchto predškolských zariadeniach sa deti učia o Koráne, podobne ako kresťanské deti o Biblii, ale existujú aj škôlky sponzorované islamskými fundamentalistami, ktoré môžu podľa Aslana vychovávať radikálov.
     
    Podľa profesorovej štúdie až štvrtina rakúskych škôlok určených pre moslimské deti vedie svojich zverencov k radikálnemu výkladu Koránu. Ide údajne práve o tie škôlky, ktoré dotujú napríklad salafisti a ďalšie hnutia vyznávajúce mimoriadne konzervatívnu až radikálnu odnož islamu. 
     
    „Rodičia posielajú svoje deti tam (do moslimských škôlok), aby sa ubezpečili, že sú v moslimskom prostredí, a naučili sa pár súr (veršov z Koránu), ale neuvedomujú si, že ich odrezávajú od multikultúrnej spoločnosti,“ povedal Ednan Aslan pre AFP. 
     
    Na štúdii z minulého roka si podľa rakúskej verzie portálu Local urobili politické body krajne pravicové zoskupenia, ako je napríklad rakúska antiimigračná Slobodná strana Rakúska. Závery štúdie profesora Aslana aj metodológiu, ktorou k nim prišiel, viacerí odborníci spochybňujú.
     
    Magazín Biber poslal svoju reportérku v moslimskom odeve, aby išla hľadať miesto pre deti v moslimských škôlkach na rôznych miestach v Rakúsku. V štrnástich zariadeniach sa vraj nepotvrdili tvrdenia profesora Aslana o tom, že časť týchto škôlok pod vplyvom moslimských organizácií alebo hnutí vychováva malých islamských radikálov. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -