Chcel mu vypláchať hubu v blate, vymočiť sa mu na hlavu. Ruský spisovateľ zotrel drsné vystúpenie zástupcu Moskvy v OSN

    0
    Ruská vlajka (Autor: Facebook, Russian Flag)

    „Na mňa sa pozeraj! Neuhýbaj očami! Čo uhýbaš očami? … Neopovažuj sa ďalej urážať Rusko!” to povedal Safronkov na poslednom rokovaní Bezpečnostnej rady OSN britskému diplomatovi Matthew Rycroftovi.

    Celý incident je opísaný TU.

    Podľa Gluchovského ide o banálne grobianstvo a narušenie zložitej a veľmi upätej diplomatickej etiky. „Prekladom do angličtiny sa z tohto Safronkovho výlevu iste mnoho stratí a britský diplomat sa možno ani neurazí. Ale my tomu rozumieme. Tento človek – Safronkov – chcel britského diplomata ponížiť, ak nie priamo pokoriť: vypláchať hubu v blate, vymočiť sa mu na hlavu,” píše spisovateľ.

    A pokračuje: „Tých preslávených 80 % Putinových uctievačov musí pri tom evidentne zažívať úplne opačné pocity, než sú tie moje: prílevy hrdosti na vlasť. Najskôr proti všetkým pravidlám medzinárodného práva pripojený Krym, potom rozpútanie občianskej vojny na Donbase, potom podpora diktátora hrdlorezov v Sýrii a teraz toto. Všetko sa prikladá pod kotol vlastenectva,” podotýka Gluchovskij.

    Celý text je TU.

    Poukazuje, že etiketa, irónia, obozretnosť, zdvorilosť, ceremoniálnosť, takt, umenie inotaju, umenie vyhnúť sa konfliktom a vyhladzovať ostré hrany, hľadanie a nachádzanie kompromisov v patovej situácii – to sú vlastnosti a schopnosti diplomata.

    „Keď príde s urážkami a výsmechom kariérny diplomat, vybavia sa nám nedávne časy. Nakoniec to ale zodpovedá všeobecnému trendu, keď je napríklad patriarcha príslušník KGB, predseda vlády korupčník a chirurgovia požadujú peniaze za anestéziu v štátom financovaných nemocniciach,” píše ďalej Gluchovskij.

    Ako ďalej podotýka, ruská televízia Pervyj kanál si, samozrejme, myslí, že Rusko tým demonštruje svoju silu. „Kdeže, vážený Pervyj a všetky tie ďalšie kanály našej kanalizácie. Tým sa Rusko pokúša zamaskovať svoju slabosť a neistotu, zakryť svoju osamelosť a únavu. Sebaisté veľmoci nemajú potrebu znižovať sa k nevyberavému slovníku a hysterickým scénam. Ani USA, ani Čína, ani Veľká Británia si nikdy nič podobné nedovolili,” upozorňuje.

    Rusko si podľa Gluchovského musí vybrať: „Buď bude pracovať na tom, aby sa znovu stalo veľmocou, ktorou bezpochyby bolo, alebo sa prosto len pred televíznymi divákmi s neukončeným stredným vzdelaním, ktorým v hlave strašia sprisahania Rothschildovcov a tiahnu z nich samohonky, na veľmoc bude hrať.”

    Záverom uvádza, že to druhé je, samozrejme, ľahšie. „Čo znamená, že to si zvolíme. A nášho človeka Safronkova zvoľme za prezidenta!” dodáva Gluchovskij.

    - Reklama -