Oskar Krejčí sa pozerá do minulosti a napovedá, ako riešiť problém s KĽDR

    0
    Oskar Krejčí (Autor: Hans Štembera)

    „Už počas svojej návštevy v Moskve vyhlásil minister zahraničia USA Rex Tillerson, že ide o rutinnú akciu americkej armády. Časť pravdy na tom bezpochyby je, americkí vojaci s obľubou cvičia pri severokórejskom pobreží. Ponúka sa však otázka, či Tillerson vie všetko a či sa podieľa na rozhodovaní,” uviedol Krejčí.

    Ten priznal, že útok USA na KĽDR je, samozrejme, možný, ale je menej pravdepodobný ako to, že ide predovšetkým o vydieranie Pekingu a Moskvy.

    Riešenie celej situácie je podľa Krejčího veľmi jednoduché, je ním návrat Washingtonu k politike z 90. rokov. „Vtedy USA a KĽDR viedli priame rokovania, dohodli sa na likvidácii vojenskej časti severokórejského jadrového programu. Náhradou za ťažkovodné reaktory v KĽDR, ktoré sú schopné produkovať plutónium, sa mali stať LWR postavené konzorciom firiem z USA, Japonska a Južnej Kórey. V roku 2000 vtedajšia ministerka zahraničných vecí USA Madeleine Albrightová konala priamo v Pchjongjangu s Kim Čong-ilom. Tam sa v rámci Slnečnej politiky vydal aj juhokórejský prezident Kim Te-džung. Stretávali sa členovia rodín rozdelených vojnou v 50. rokoch, obnovila sa prevádzka na železnici spájajúcej juh a sever Kórejského polostrova. Lenže potom prišiel do Bieleho domu George Bush ml. Odmietol dať na spomínané projekty v KĽDR, ktoré mali stáť 4,5 miliardy, hoci len jeden dolár a v roku 2002 umiestnil Severnú Kóreu na “os zla”. KĽDR v nasledujúcom roku odstúpila od Zmluvy o nešírení jadrových zbraní a v roku 2006 vykonala prvý úspešný test jadrovej nálože. A dnes s údivom hľadíme na svet, ktorý sa prepadá do čoraz väčšieho chaosu,” vysvetlil Krejčí.

    Celý text je TU.

    - Reklama -