Polícia musela znovu zasahovať. Násilné strety medzi priaznivcami a odporcami Trumpa

    0
    Protesty proti Donaldovi Trumpovi (Autor: TASR)

     Asi 200 ľudí sa stretlo v mestskom parku v Berkeley. Krátko na to vypukli medzi konkurenčnými tábormi súboje a účastníci akcie po sebe začali hádzať fľaše a plechovky. Polícia bola nútená použiť hrubú silu, aby obnovila poriadok. Podľa agentúry Reuters bolo v čase, keď akcia vrcholila, v parku prítomných od 500 do 1000 ľudí.

    Trumpovi priaznivci tento týždeň oznámili, že v sobotu na poludnie miestneho času organizujú v parku akciu s názvom “Deň patriotov” (Patriot Day), na ktorom mali vystúpiť aj členovia ultrapravicového nesúrodého hnutia Alt-right (alternatívna pravica), ktoré využíva sociálne médiá na šírenie myšlienok rasizmu, antisemitizmu, misogýnie a xenofóbie. V reakcii na ich manifestáciu ohlásili odporcovia Trumpa a zástancovia demokracie “protiúder” na rovnakom mieste o dve hodiny skôr.

    Polícia na oddelenie dvoch znepriatelených táborov použila provizórnu bariéru v podobe plastových stĺpov a oranžového pletiva. Tá však veľmi rýchlo zlyhala po tom, ako demonštranti začali na seba útočiť päsťami a kopancami. 

    - Reklama -