Kedysi som skončila vo vani s ľadovou vodou. Korbáč máme pripravený, ja aj syn. Veľká noc je tu. Takto ju prežívajú naši politici

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Opozičná poslankyňa z hnutia Obyčajných ľudí Veronika Remišová pre PL priznala, že v ich rodine sa veľkonočné tradície dodržiavajú. V minulosti sa aktívne podieľala na výzdobe veľkonočných vajíčok, dnes túto úlohu prenechala svojmu synovi. „Zo škôlky doniesol vymaľované vajíčka, tak ich budeme rozdávať kupačom. Dúfam, že ich potešia, hoci Picasso to zatiaľ nie je,“ tvrdí.

    Kedysi som skončila vo vani s ľadovou vodou

    Súčasťou jej domácnosti je aj pôst počas Veľkého piatku a čiastočne aj na Bielu sobotu, ktorú po veľkonočných obradoch Vzkriesenia zakončia doma slávnostnou večerou. „Keď som bola malá, mama vždy varila na Bielu sobotu údené mäso, u nás to bude asi niečo skromnejšie,“ zaspomínala si poslankyňa a pokračovala, že počas sviatočného obdobia sa doma so synom rozprávajú o význame Veľkej noci. „Syn to dnes veľmi pekne povedal, že Ježiško zomrel, lebo nás mal veľmi rád…“ uviedla Remišová.

    Veľkonočný pondelok sa snažili tráviť v prírode alebo na bicykloch, „keďže syn je už väčší, budeme musieť pozháňať nejaké dievčence na šibanie, okrem dobrovoľníkov v rodine“, prezradila. „Ja kúpačov nečakám, kedysi som vždy skončila vo vani s ľadovou vodou, v poslednom čase je ku mne okolie milosrdnejšie.“ V rodine tiež nemajú zaužívané jesť čokolády, a preto radšej upečie koláč. V čase odpovedí piekla poslankyňa lieskovoorechové pusinky podľa rodinného receptu a chystala sa na kysnutý koláč.

    Manželku každý rok prekvapím

    V rodine poslanca zo SaS Jozefa Rajtára sa snažia, aby si sviatky užili hlavne deti, a to zábavou alebo relaxom. „Snažíme sa chodiť počas týchto voľných dní či už za príbuznými na vidiek, alebo niekde na chatu do hôr. Vždy v pondelok sa mi potom podarí prekvapiť manželku tým, že je ostriekaná. Vždy na to zabudne, takže je to také tradičné u nás,“ prezradil Rajtár.

    Výzdobu doma robia výnimočne. „Deti v škole, v škôlke už týždne pred Veľkou nocou maľujú vajíčka, robia kuriatka a podobne. Takže máme toho odtiaľ už tak veľa, že doma to už ani robiť netreba, ale niekedy sa stane, že namaľujeme nejaké to vajíčko aj doma,“ povedal.

    Opozičný poslanec ma doma okrem manželky ešte dve dcéry, no pre PL priznal, že keby mal syna, chodil by polievať aj mimo domu. Rovnako si zaspomínal na pubertálne časy. „Keď som bol v puberte, na dedine to bolo ešte také tradičné. Chodili sme od domu k domu a tam šibete aj s ľuďmi, ktorých nepoznáte,“ uzavrel.

    Korbáč máme pripravený, ja aj syn

    Národniar Tibor Bernaťák pre Parlamentné listy opísal, že veľkonočné sviatky sú u nich doma o kresťanských tradíciách, ale rovnako dodržiavajú aj tie ľudové, a teda manželku ráno obleje a vyšibe, a potom postupuje po rodine. „Korbáč máme pripravený, ja aj syn,“ uviedol poslanec SNS a dodal, „každé dievča, ktoré oblejeme nám dá okrem vajíčka aj mašľu na korbáč.“

    Zvyky si pamätám vďaka maminke

    V kruhu rodiny trávi veľkonočné sviatky aj poslankyňa z hnutia Sme rodina Adriana Pčolinská. Ako uviedla, vníma ich predovšetkým ako najdôležitejší kresťanský sviatok, no rada dodržiava aj ľudové tradície v podobe maľovania veľkonočných vajíčok, varenia a pečenia veľkonočných dobrôt a v neposlednom rade musí byť aj patričná výzdoba doma pre navodenie príjemnej jarnej atmosféry. „Všetky tieto zvyky si dôverne pamätám už z detstva vďaka mojej maminke, ktorá vždy vedela vyčariť tú pravú domácu pohodu v duchu tradícií a rodina sa tak ešte väčšmi vedela takpovediac stmeliť,“ spomína.

    Podobne ako väčšina žien ani poslankyňa nie je úplne stotožnená so šibačmi. „Najmä to, keď prídu s vedrom vody a vy sa musíte aj niekoľkokrát prezliekať do suchých šiat. Uznávam skôr decentné pokropenie príjemnou voňavkou a bezbolestné vyšibanie,“ vyjadrila sa s tým, že zatiaľ sa jej to darí takto absolvovať.

    Oblievačky nemám rada. Nesmútila by som, keby bola tradícia zrušená

    Koaličná poslankyňa z Most-Híd Edita Pfundtner pre PL uviedla, že na sviatky sa pripravujú aj tým, že chodia pravidelne na svätú omšu, lebo jej syn sa pripravuje na sviatosť birmovania. Voľné dni sa v rodine poslankyne snažia využiť napríklad aj na poznávací zájazd či turistiku. V prípade, že ostanú doma, dodržiavajú pôst a navštevujú sa s rodinou.

    Sviatočnú atmosféru si navodzujú postupne. „Vajíčka už nemaľujem, ale byt mám vyzdobený asi tri týždne,“ prezradila a dodala, že kúpači sú u nich iba v rámci rodiny. „Syn chodí oblievať v rámci rodiny. Dievčatá zo školy alebo z triedy ešte nie,“ spresnila.

    Oblievanie nevonia ani jej. „Ak som mohla, tak som vždy nejako odišla alebo sa schovala. Stalo sa mi, že ma obliali, ale považujem to za veľmi nepríjemnú vec. Vôbec by som nesmútila, keby táto tradícia bola u mňa zrušená,“ uzavrela.

    - Reklama -