Sýrsky útok sa už vyjasňuje: Turecký minister priniesol nové informácie

    0
    Tureckí experti evakuujú obeť predpokladaných chemických útokov v sýrskej provincii Idlib (Autor: TASR)

    Testy u obetí nedávneho sýrskeho útoku potvrdili, že boli vystavené pôsobeniu bojového plynu sarin. Informoval o tom turecký minister zdravotníctva Recep Akdag. Jeho vyjadrenie zverejnila turecká štátna agentúra AA a prevzali ho aj ďalšie svetové agentúry, napríklad Reuters. Vláda krajiny polmesiaca viní z použitia bojového plynu režim Bašára Asada. Spojené štáty majú rovnaký názor.

    Sýrsky prezident Bašár Asad to však dôrazne odmieta a podporu mu v tejto veci poskytuje Rusko, ktoré odmieta prijatie nejakej razantnejšej rezolúcie proti Sýrii v Bezpečnostnej rade OSN. Moskva tvrdí, že zatiaľ nie je isté, kto zbrane hromadného ničenia použil, a celú vec treba vyšetriť. V krajine zmietanej vojnou to však nebude vôbec jednoduché.

    Dôkaz o použití sarinu našli zdravotníci podľa tureckého ministra zdravotníctva v krvi ľudí zasiahnutých chemickou látkou. V dôsledku útoku zahynulo takmer sto ľudí vrátane žien a detí. Práve fotografie trpiacich a umierajúcich detí mali 45. prezidenta USA Donalda Trumpa viesť k rozhodnutiu zaútočiť na sýrsku leteckú základňu. Z nej údajne štartovali stíhačky, ktoré zvrhli bomby s plynom v provincii Idlib.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -