Kauza Matovičovho účtovníctva nabrala poriadny spád. Takýto záver ste nečakali

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Predseda hnutia Obyčajných ľudí Igor Matovič mal zatajiť účtovníctvo spoločnosti regionPress za roky 2002 až 2004. Vyplýva to z uznesenia, ktoré má 31 strán a ktoré získal denník Plus 1 Deň. Uznesenie sa týka zastavenia trestného stíhania vedeného pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti so spomínanou firmou.

    V uznesení majú byť výpovede svedkov a dokazovanie, z ktorých vyplýva, že sa Matovič dopustil trestného činu. NAKA však musela prípad uzavrieť, pretože skutok je premlčaný.

    Podľa vyšetrovateľa mal Matovič spoločnosť regionPress v roku 2008 predať Pavlovi Vandákovi s úmyslom manipulovať účtovníctvo firmy, pretože v tom čase vykonávali kontroly daniari.

    V prípade kúpy tlačiarenského stroja Man Roland nezaradil poslanec tento stroj do nadobudnutého majetku, pričom to odôvodnil tak, že zariadenie kúpil, aby ho neskôr predal. Podľa uznesenia sa tak mal Matovič vyhnúť zaplateniu dane viac ako 71-tisíc eur. Matovič nakoniec predložil aj zmluvu, že stroj predal. „Išlo o zmluvu medzi Igorom Matovičom živnostníkom a Igorom Matovičom, s. r. o., kúpna zmluva tlačiarenský stroj,“ píše denník s tým, že podľa vyjadrení zamestnancov sa na stroji tlačilo dva roky.

    Polícia sa však nedostala k účtovníctvu za roky 2002 až 2004, ktoré neboli ani na povale domu v obci Borová. O jeho rekonštrukciu sa mal pokúsiť neúspešne aj Ústav súdneho inžinierstva v Žiline. Igor Matovič sa napriek tomu vyjadril, že účtovníctvo nezničil.

    - Reklama -