Totálne Kocúrkovo. Sýrski rebeli vyzbrojení Pentagónom bojujú s povstalcami, ktorých vyzbrojila CIA

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Militantné skupiny rebelov v rôznych častiach Sýrie majú rôzne mocenské aj teritoriálne záujmy a po rokoch konfliktov a neúspešného boja proti vláde prezidenta Asada sa stále častejšie stáva, že obracajú zbrane proti sebe. Navyše sa ukazuje, že po sebe strieľajú zbraňami, ktoré jedným dodáva Pentagón a druhým americká CIA. 
     
    Jedným z nedávnych príkladov, aké neprehľadné sú pomery na bojiskách v Sýrii, je situácia, ktorú opisuje Los Angeles Times. Denník píše, že medzi mestom Aleppo a turecko-sýrskou hranicou sa v uplynulých dvoch mesiacoch rozhoreli boje medzi rebelmi, ktorých roky trénuje a materiálne podporuje CIA a tými, ktorých dotuje americké ministerstvo obrany, teda Pentagón. 
     
    Boje 20 kilometrov severne od Aleppa proti sebe vedú členovia organizácie Fursan al Haq (Rytieri spravodlivosti), ktorých podporuje CIA a Petagónom dotované Sýrske demokratické jednotky. Druhá menovaná skupina militantov pochádza z území, ktoré majú pod kontrolou Kurdi. 
     
    Neprehľadnosť bojov medzi týmito skupinami priznávajú aj samotné politické špičky v USA. Demokrat Adam Schiff, ktorý je členom spravodajskej komisie snemovne reprezentantov, uviedol, že už len vyznať sa v situácii na sýrskych bojiskách je obrovská výzva. 
     
    Vzájomné boje medzi skupinami, ktorých podporujú rozličné oddelenia administratívy USA, sú však podľa Schiffa úplne nový fenomén. „Je to súčasť trojdimenzionálneho šachu, ktorým je bojisko v Sýrii,“ zhodnotil demokrat strety medzi skupinami podporovanými USA. 
     
    Podľa Schiffa je konflikt v Sýrii komplikovaný a má mnoho znepriatelených strán, čo značne limituje možnosti USA. „Vieme, že potrebujeme spojencov na zemi. Nedokážeme poraziť IS bez tejto súčasti rovnice, takže preto sa snažíme posilňovať tieto vzťahy,“ vysvetlil člen Snemovne reprezentantov postup Spojených štátov v pomoci sýrskym rebelom. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -