Nechceme si priznať, že Európa stojí na hranici prežitia. Nie som odtrhnutý od reality ako mnohí kaviarenskí politici v Bratislave, hovorí smerák Podmanický

0
Ján Podmanický (Smer-SD) (Autor: Facebook)

Vyštudovali ste teológiu, podporovali ste referendum o rodine, ste proti potratom, súhlasíte s tým, že ste najkonzervatívnejším poslancom Smeru?

Ak chceme používať takéto termíny, museli by sme si ich najskôr zadefinovať. V politickej praxi sa šermuje nálepkami a zjednodušeniami, čo je pre ľudí síce ľúbivé, no nie vždy je to presné. Ja si myslím, že mám normálne názory, ktoré majú normálni ľudia na Slovensku. Aj keď sa mnohí dnes snažia nenormálnosť prezentovať ako normálnosť, a normálnosť sa snažia prezentovať ako spiatočníctvo, konzervativizmus a homofóbiu, ja sa za svoje názory nehanbím. Som presvedčený, a je na to množstvo vedeckých argumentov, že život vzniká spojením mužskej a ženskej pohlavnej bunky, z toho teda logicky plynie, že ľudský život má byť chránený už od počatia. Nikoho však za opačný názor nekameňujem, len trpezlivo a pokojne presviedčam. Ak teda druhých neosočujem za ich názory, bol by som rád, keby moji demokratickí kolegovia rovnako rešpektovali moje názory a názory ďalších státisícov ľudí na Slovensku.

Dalo by sa povedať, že Smer je rozdelený na liberálne a konzervatívne krídlo?

Nie, takéto delenie neexistuje. V Smere prebieha normálna diskusia. Myslím si, že s väčšinou kolegov sa zhodneme na mnohých témach. Sú však aj kolegovia, s ktorými sa na mnohých témach nezhodnem. Ale tak to už chodí vo veľkej strane.

Ste starostom obce Stará Bystrica, poslancom VÚC aj poslancom národnej rady. Zvládate naraz tieto funkcie?

Pre prácu poslanca je dobré, keď má priamu väzbu s regiónom. Ako starosta obce na dennej báze riešim množstvo problémov, s ktorými sa na mňa obracajú občania. Tieto problémy môžem prednášať na pôde parlamentu, môžem ich riešiť s členmi vlády. Čiže ako poslanec mám priamu spätnú väzbu a nie som odtrhnutý od reality ako mnohí kaviarenskí politici v Bratislave. A naopak, ako poslanec môžem účinnejšie pomáhať svojmu regiónu. Aj v týchto dňoch napríklad intenzívne intervenujem v prospech výstavby diaľnice D3 cez Kysuce, ako aj v prospech dovybavenia Kysuckej nemocnice v Čadci magnetickou rezonanciou či napríklad v prospech výstavby rýchlostnej cesty cez Oravu. 

V minulosti ste naznačili, že sa jednej funkcie vzdáte, plánujete tak urobiť?

V minulosti bolo kritizované najmä to, že sme poberali aj plat poslanca, aj plat starostu. Tento dôvod odpadol, lebo podľa nového zákona už poberám len plat poslanca, za prácu starostu dostávam minimálnu mzdu. Stále si však myslím, že pre obec a región je veľmi dobré, ak má svojho zástupcu v parlamente, a je to dobré aj pre poslanca z hľadiska reálnej spätnej väzby.

Parlament na januárovej schôdzi schválil jednokolové voľby do VÚC. Predpokladáte týmto krokom aj zabráneniu znovuzvolenia Mariana Kotlebu v Banskej Bystrici?

Nesúhlasím s tým, aby sa zákony menili pre ovplyvňovanie výsledkov volieb. Meniť zákony účelovo preto, aby sme dosiahli iné výsledky, než aké chcú voliči, je absolútne neprípustné. Dôvodom zrušenia druhého kola je len racionálna snaha o zníženie počtu volebných dní. Súvisí s tým aj zosynchronizovanie ďalších župných a obecných volieb do jedného dňa. V priebehu jedného volebného cyklu môžeme mať až sedem volieb, čo už ľudí unavuje a stojí to aj nemalé peniaze. V budúcnosti by sa mali ešte zosynchronizovať do jedného dňa voľby prezidenta a voľby do Európskeho parlamentu.

Často hovoríte, že ako poslanec NR SR viete viac pomôcť svojmu regiónu. Trend sa však zdá byť taký, že mladí ľudia z celého Slovenska odchádzajú do Bratislavy, Česka a ďalej do zahraničia. Myslíte, že Smer robí dosť pre to, aby sa tak nedialo?

Na takúto otázku môžem odpovedať len tak, že vždy sa dá urobiť viac. Vo svojej obci však vidím opačný trend, než naznačujete, je veľký záujem v nej bývať, rastie nám počet obyvateľov, mladí ľudia tu chcú zostať. Veľa očakávam od diaľnice. Ak sa napríklad dobuduje diaľnica D3 cez Kysuce, budú prepojené tri veľké priemyselné centrá na Slovensku, v Poľsku a v Čechách. To bude mať priame dôsledky na rozvoj malých a stredných firiem a zamestnanosti. Keď bude dostatok pracovných príležitostí, nebude dôvod odchádzať preč. Navyše prudko klesá nezamestnanosť, čo vytvorí tlak na zvyšovanie miezd.

Na vnútornú kritiku strany Smer z radov europoslancov ste odvetili, že strana nerieši vnútorné otázky na verejnosti. Prečo mali podľa vás niektorí europoslanci či bývalí členovia (Kolenčíková) potrebu verejne kritizovať kroky vašej strany?

Oceňujem vašu snahu inteligentne ma dostať k tomu, aby som sa vyjadroval k vnútornému životu Smeru, ja vám však znova odpoviem len tak, že Smer nerieši vnútorné otázky na verejnosti. Niekedy to môže vyzerať tak, že  nie sme schopní sebakritiky, ale nie je to tak. Na vnútorných fórach sa konajú normálne diskusie aj emotívne. Sme si však vedomí, že prepieranie vlastných problémov cez médiá nás zbytočne oslabuje. Preto sa tomuto spôsobu komunikácie snažíme vyhýbať.

Ako hodnotíte schválenie vášho návrhu zákona na zákaz predaja počas štátnych sviatkov?

Zákonom sme chceli pomôcť takmer 300-tisíc zamestnancom, ktorí pracujú v maloobchode, aby aspoň počas sviatočných dní nemuseli ísť do roboty. Ak budú pár dní v roku zatvorené obchody, štát neskolabuje. Vyzýval som preto všetkých na solidaritu s ľuďmi, ktorí sedia za kasou alebo dokladajú tovar, aby aj oni – tak ako väčšina z nás – mohla byť najmä počas Vianoc a Veľkej noci so svojimi rodinami. Musím oceniť, že na tomto zákone sa zhodli nielen odborári a vládna koalícia, ale aj zamestnávatelia, obchodníci a veľká časť opozície.

Vyjadrili ste sa, že sprísnenie registrácie cirkví je správne, lebo nárast náboženského radikalizmu v Európe je nesporný. V čom spočíva dôležitosť tohto kroku a naopak, aká je najväčšia súčasná hrozba pre Európu?

Ja som už počas prvej vlády Roberta Fica predkladal sprísnenie tohto zákona. Dovtedy stačilo na štátnu registráciu cirkvi len 20-tisíc podpisov pozbieraných na ulici. My sme to zmenili na povinnosť doložiť 20-tisíc členov. Aj vďaka tomuto zákonu sa na Slovensku neetablovali nijaké nové cirkvi, zabránili sme rastu náboženského radikalizmu. Počas tejto vlády došlo k ešte väčšiemu sprísneniu, čo som plne podporoval. Práve takéto prísne zákony a dôsledná azylová politika Slovenska bránia našu vlasť pred atakom militantného náboženského radikalizmu. My si nechceme priznať, že Európa stojí na hranici prežitia. Už len krátky čas máme na to, aby sme na jednej strane niečo spravili s naším postojom k rodeniu detí, a na druhej strane s naším nepochopiteľným postojom k otváraniu dverí pre záplavu ľudí z úplne inej civilizácie. Ak si dáme dva a dva dohromady, tak táto kombinácia je smrteľná. Musíme sa spamätať, ináč Európa – taká, ako ju poznáme – zomrie.

V súčasnosti verejnosť najcitlivejšie vníma kauzu Bašternák. Mal by sa podľa vás odsťahovať premiér z Bonaparte a nie je problematický aj vzťah Roberta Kaliňáka s týmto podnikateľom?

Pokiaľ viem, pán Bašternák bol obvinený, orgány činné v trestnom konaní si konajú svoju prácu. Zachytil som aj informáciu predsedu vlády, že si hľadá nové bývanie. Ako poznám pána premiéra, vždy sa snaží slovo dodržať, takže predpokladám, že je to už len otázka času. K tejto téme už bolo toľko povedané a napísané, že naozaj neviem, čo by som mal k tomu ešte inovatívne dodať.

Autor: ste, OS

- Reklama -