Pápež sa rozhodol islamistom neustúpiť. Cestu do Egypta nezruší

    0
    Pápež František (Autor: SITA)

    Vyhlásenie arcibiskupa je reakciou na udalosti z uplynulej nedele, keď v Egypte v rozmedzí niekoľkých hodín došlo k dvom útokom v chrámoch koptských kresťanov, ktoré si vyžiadali najmenej 44 obetí na životoch. V oboch kostoloch a ich okolí bolo v tom čase mnoho veriacich, keďže sa slávila Kvetná nedeľa. 

    Podľa agentúry AP egyptskí kresťania dnes v Alexandrii začali pochovávať svojich mŕtvych. 

    Pri výbuchu bomby nastraženej neďaleko oltára v koptskom Kostole sv. Juraja v egyptskom meste Tantá zahynulo najmenej 27 ľudí a ďalších 80 bolo zranených. 

    Pri neskoršom útoku pred Kostolom sv. Marka v Alexandrii zahynulo najmenej 17 ľudí a zranených ich bolo ďalších 35. O život prišli aj štyria policajti, ktorí samovražednému atentátnikovi zabránili vstúpiť do chrámu, kde sa v tom čase nachádzal aj koptský pápež Tawadros II. 

    K obom útokom sa neskôr prihlásili militanti zo sinajskej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Zároveň pohrozil, že pripravuje ďalšie útoky na miestnych kresťanov.

    K podobnému útoku na koptov došlo aj vlani v decembri. Bomba umiestnená pred koptskou Katedrálou sv. Marka v Káhire zabila 25 ľudí, ďalšie desiatky boli zranené.

    Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v dôsledku nedeľných atentátov vyhlásil v krajine na tri mesiace výnimočný stav. Bezprostredne po atentátoch nariadil okamžité nasadenie armády v okolí dôležitých budov po celej krajine.

    Pápež má na dvojdňovú návštevu Egypta pricestovať 28. apríla. Udalosti uplynulej nedele vyvolávali dohady o tom, či sa návšteva uskutoční.

    “V Egypte nás uistili, že všetko prebehne tým najlepším spôsobom, pôjdeme (tam) pokojní,” povedal arcibiskup Becciu, ktorý je jedným z pápežových najbližších spolupracovníkov.

    Súčasne dodal, že “niet pochybností, že Svätý otec splní svoje rozhodnutie navštíviť Egypt. To, čo sa stalo, vyvoláva veľké znepokojenie a obrovské utrpenie, ale nemôže mať vplyv na pápežskú misiu šíriť mier”.

    V Egypte žije zhruba osem miliónov koptov, ktorí tak tvoria desať percent z celkového počtu obyvateľov krajiny. K náboženským nepokojom medzi koptmi a moslimami v krajine dochádza stále a často sa končia obeťami. 

    Odkedy sa v Káhire ujala moci islamistická a neskôr armádou podporovaná vláda, cítia sa kopti obzvlášť ohrození a množia sa správy o útokoch a vyháňaní koptských rodín z ich dedín. Pre Islamský štát sú kopti spolu s príslušníkmi bezpečnostných zložiek hlavným terčom ich útokov v Egypte.

    - Reklama -