Už ani nemôžem povedať: Blbí smeráci? Kto bude Boh a rozhodne, čo je pravda? Anonymita je červotočom spoločnosti. Takto si slobodu slova predstavujú Jarjabek, Kollár, Kotleba a Farkašovský

    0
    Z relácie V politike na TA3 (Autor: Reprofoto: TA3)

    Ako prvý otvoril tému najstarší z poslancov Dušan Jarjabek zo Smeru, ktorý podotkol, že súčasný stav nie je uspokojivý a prax pokrivkáva.

    Podobne sa na začiatok vyjadril aj Marian Kotleba. Inak však išlo skôr o výnimočnú zhodu názorov, keďže práve s Jarjabkom sa líder ĽSNS najčastejšie dostával do slovných konfrontácií.

    „Sloboda slova je garantovaná už ústavou, článok 26. Nikdy sme však neboli ďalej od slobody slova, ako je tomu dnes,“ poťažkal si banskobystrický župan a šéf ĽSNS v jednej osobe. Kotleba tiež ostro kritizoval protiextrémistickú novelu zákona z dielne ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej.

    Karol Farkašovský z SNS pôsobil na rozdiel od ostatných zúčastnených politikov v minulosti aj na druhej strany barikády. Pracoval totiž v mediálnej sfére. Počas diskusie sa však Farkašovský snažil skôr tlmiť napätie v štúdiu.

    „Sloboda neznamená v živote to, že si môžem robiť všetko, čo sa mi zachce,“ upozornil národniar, pričom dodal, že významnú rolu hrajú takisto akési etické medze, respektíve etické mantinely každého jedinca.

    Bývalý moderátor a novinár Farkašovský však posunul diskusiu k inému problému, správnemu výberu informácií.

    „Žiaľ, žijeme v informačnom tlaku, kedy sa na nás každú minútu valia terabajty rôznych informácií. Asi tak 90 percent z týchto informácií je pritom pre nás nepotrebných. Čiže dnes už nie je dôležitá otázka slobody slova a prejavu, ale otázka výberu informácií. Dnes už nájdete všetko (v médiách). Ale vybrať takú informáciu, ktorá má dôveryhodnosť, ktorá má obsah, ktorá má kvalitu,“ zamyslel sa koaličný poslanec.

    Ako posledný sa v prvom kole dostal k slovu líder hnutia Sme rodina Boris Kollár. Aj on sa domnieva, že slobodu slova začíname strácať a budeme už len šepkať. 

    Je za červenou čiarou nabádať na fyzické lynčovanie či dehonestáciu. Ale aby si človek nemohol povedať svoj názor, to je zlé,“ zdôraznil a aj on poukázal na najnovší protiextrémistický zákon, ktorý považuje za náhubkový.

    Myslí si totiž, že ľudia môžu skončiť vo väzení aj za hlúpy názor len preto, že sa niekoho dotkne. Ten, kto vládne, bude posudzovať, kde je pravda. Toto sme tu mali za socializmu a je to nebezpečné,“ uviedol Kollár. Vyjadril taktiež obavu, že by takéto zákony iba obmedzovali správanie ľudí v ich súkromnom živote. Ľudia sa boria v exekúciách a my im ideme zavrieť ústa v krčmách,“ konštatoval a posťažoval sa, to už nemôžem povedať ani: Blbí smeráci? Táto poznámka sa však ani trochu nepozdávala Dušanovi Jarjabkovi. Ja som myslel, že sa budeme baviť o médiách,“ reagoval. 

    Farkašovský: Legislatíva zaspala

    Politici sa však téme médií a sociálnych sietí nevyhli. Farkašovský si myslí, že situáciu by mohol vylepšiť nový mediálny zákon.

    Legislatíva trošku zaspala za realitou. Vieme, že na sociálnych sieťach a na internete sú bezbrehé možnosti a nemá to pravidlá. Podľa mňa by bola správna vec vytvoriť mediálny zákon, ktorý by zastrešoval aj sociálne siete. Ide o pravdivosť a dôveryhodnosť informácií,“ poznamenal Farkašovský.

    Vyjadril poľutovanie aj nad tým, že na Slovensku stále neexistuje mediálny zákon, ktorý by sa zaoberal obsahom informácií v médiách.

    Problematickí „no-name“ užívatelia

    Dušan Jarjabek považuje za problém anonymitu na sociálnych sieťach.

    To je čosi neuveriteľné a nekorektné. Anonymita je bez zodpovednosti. Poviete čokoľvek, urazíte kdekoho. Toto je sloboda prejavu? Nechceme, aby tu existovali nejakí cenzori?“ pýtal sa s tým, že cenzúra by musela mať špecifikované pravidlá a riešila by anonymné nezmysly.

    Lebo toto je červotoč spoločnosti,“ odkázal.

    Kollár sa však pýtal, kto bude ten Boh a povie, že toto je pravda a toto nie.

    Zase to bude len ten, kto má moc v štáte, a to je veľmi nebezpečné. Áno, mne sa v minulosti tiež podarilo zdieľať nejaký nezmysel, dnes si už dávam väčší pozor. Nebezpečnejšie však je, že sú tu médiá, ktoré nielenže zdieľajú nejaký hoax, ale ho vytvárajú,“ povedal.

    Boris Kollár tvrdí, že „principiálne ten Facebook nie je až taký anonymný“.

    Horšie je to podľa Kollára vraj na diskusných fórach, kde používatelia fungujú a píšu príspevky pod prezývkami, tzv. nickmi“.

    Na anonymitu v rámci sociálnych sietí reagoval aj národniar Farkašovský, hoci len krátko. Čiastočne totiž nesúhlasil s relatívne ľahkou vystopovateľnosťou páchateľa“ na  Facebooku, o ktorej hovoril pár desiatok sekúnd pred ním práve Kollár.

    „Anonymita plodí veľmi veľa zla. Identifikácia je však takmer nemožná,“ ponúkol svoj názor Farkašovský.

    Nepáči sa mu nálepkovanie ĽSNS

    Kotleba sa v relácii ohradil voči nálepkovaniu jeho strany.

    ĽSNS nemá s fašizmom a extrémizmom nič spoločné. My nemáme problém s ľuďmi inej viery,“ poznamenal aj na margo skutočnosti, že jeho dvaja poslanci Milan Mazurek a Stanislav Mizík dostali pokutu po 1 000 eur za nenávistné výroky v pléne.

    Kotleba sa ich zastal.

    Nedopustili sa porušenia trestného zákona, nenaplnili žiadnu skutkovú podstatu trestného činu. Vyjadrili len svoj názor, ktorý mal uraziť predsedu NR SR Andreja Danka (SNS). Je pre nás nezodpovedanou otázkou, ako mohli výroky o islame či židoch uraziť kresťana Danka,“ uzavrel.

    Dotknutý sa však necítil len Andrej Danko, ale chvíľu aj Dušan Jarjabek. Toho poriadne nadvihla zo stoličky Kotlebova veta o tom, ako Smer rozkradol štát, hoci líder ĽSNS ju podľa vlastných slov použil len ako príklad.

    To však Jarjabka zaujímalo len pramálo.

    „Mám byť aj ja takýto skratkovitý? Tieto skratky si strčte za klobúk,“ pohrozil vedľa sediacemu Kotlebovi smerácky poslanec. 

    Autor: mr, TASR

    - Reklama -