Minister Lavrov si telefonoval s americkým náprotivkom Tillersonom. Toto mu oznámil

    0
    Sergej Lavrov, minister zahraničných vecí Ruskej federácie (Autor: ReproFoto: youtube)

    Svojím útokom v Sýrii nahrávate extrémistom, oznámil vraj Lavrov Tillersonovi. Okrem toho si šéf americkej diplomacie vypočul, že americký útok na leteckú základňu Šajrát ohrozuje tak bezpečnosť v regióne Blízkeho východu, ako aj celosvetovo.

    Minister poznamenal, že tvrdenie, že sýrske vládne sily použili chemické zbrane v provincii Idlib dňa 4. apríla, je nepravdivé,“ píše TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia.
     
    Rezort vraj volá po dôkladnom a nestrannom prešetrení útoku zbraňami hromadného ničenia v sýrskej provincii Idlib.
     
    Celý článok v angličtine TU.
     
    Najvyšší diplomati oboch krajín sa potom dohodli, že budú v rokovaní o Sýrii pokračovať, a to aj osobne. Rex Tillerson sa napokon chystá v dňoch 10. a 11. apríla na svoju prvú ministerskú cestu do Moskvy.
     
    Americká strana trvá na tom, že sýrsky režim Bašára Asada použil chemické zbrane proti civilnému obyvateľstvu. Zomreli muži, ženy aj deti.
     
    Práve smrť detí mala 45. prezidenta USA Donalda Trumpa pohnúť na odvetný úder na sýrsky režim, na leteckú základňu Šajrát, z ktorej údajne štartovali stroje útočiace 4. apríla v provincii Idlib.
     
    Sýrsky prezident Asad odmieta, že by dovolil použitie chemických zbraní. Americký raketový útok na základňu podľa sýrskych zdrojov usmrtil šesť ľudí. Neskôr sýrske úrady zvýšili počet obetí na deväť.
    - Reklama -