Švédska polícia potvrdila identitu útočníka zo Štokholmu. Tajná služba o ňom vedela už v minulosti

    0
    Policajti stoja nad mŕtvymi telami po tom, čo nákladné auto vrazilo do obchodného domu na pešej zóne v centre Štokholmu (Autor: TASR)

     Podozrivého útočníka ešte v piatok chytila švédska polícia. Prokurátor povedal, že dosiaľ nevypovedal.

    Ihrman nevedel potvrdiť, či tento podozrivý vyjadril na sociálnych sieťach podporu džihádistickej skupine Islamský štát, alebo inej džihádistickej skupine. Vyšetrovatelia podľa neho aktuálne preverujú podozrivého mobilný telefón a kontá na sociálnych sieťach, aby sa zistilo pozadie celého činu.

    Šéf švédskej národnej polície Dan Eliasson dodal, že zainteresovanie ďalších osôb do tohto činu “nemôžeme vyvrátiť”. Túto hypotézu však vyšetrovatelia zatiaľ nevedia potvrdiť.

    Riaditeľ švédskej tajnej služby (Säpo) Anders Thornberg potvrdil, že o podozrivom v minulosti vedeli. Podozrivý sa v zložkách tajných služieb už dlhšie neobjavil, ale v minulosti v spisoch bol.

    Útočník s odcudzeným nákladným autom sa v piatok popoludní vrútil medzi ľudí pri rušnej pešej zóne v centre švédskej metropoly a následne narazil do priečelia obchodného domu. Zomreli štyri osoby a viac než desať sa zranilo.

    - Reklama -