VIDEO V Srbsku to vrie. Protesty proti prezidentovi trvajú niekoľko dní a neutíchajú

    0
    Protesty proti premiérovi a novozvolenému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi (Autor: ReproFoto Twitter/Balkan Insight)
    Ukradol si voľby, Vučič zlodej, vypadni, znelo z úst protestujúcich naprieč celým Srbskom už v utorok. Do protestov sa zapojili ľudia v pätnástich srbských mestách. Tie najväčšie boli v Belehrade, Novom Sade či mestách Nis a Kragujevac. 
     
    Protesty organizované pomocou sociálnych sietí neutíchli ani nasledujúce dni a zdá sa, že účastníkom a odporcom premiéra a zároveň novozvoleného prezidenta nedochádza dych. Práve naopak, do ulíc sa vydávajú stále veľké davy ľudí, ktorí tvrdia, že Aleksandar Vučič a jeho Srbská progresívna strana zmanipulovali voľby. 
     
    Nechýbajú ani obvinenia vlády premiéra a teraz aj novozvoleného prezidenta z korupcie a autoritárstva. Vučičov kabinet sa však bráni a tvrdí, že protesty, ktorých zvolávatelia sú anonymní, organizuje v skutočnosti opozícia s cieľom zmeniť vládu pomocou prevratu
     
    Vučič sa má úradu prezidenta ujať v máji. Vo voľbách vyhral v prvom kole jasnou väčšinou 55 % hlasov. To bolo o 40 % viac, ako mal druhý najúspešnejší kandidát. 
     
    Protestujúci žiadajú zrušenie výsledku volieb prezidenta, rozpustenie volebnej komisie a úradu pre reguláciu médií, ale aj odchod editorov a vedenia štátnej televízie. Tá podľa demonštrantov nesplnila svoju povinnosť a nedokázala objektívne informovať o voľbách, ktoré považujú za zmanipulované.
     

    - Reklama -