Šachová hra v Sýrii. Analytik rozoberá, čo bude nasledovať

    0
    Zbrojný analytik Jaroslav Štefec v relácii ČT Hyde park (Autor: Repro Foto: ČT24)

    „Priznám sa, nebudem zo seba robiť machra, ale čakal som niečo podobné. Toto bola jedna z možností, ktorá mohla na Blízkom východe nastať. Tie ďalšie nadväzujúce kroky sú iná vec,“ uviedol Štefec na úvod a zhodnotil americký útok. „Odpálili 59 rakiet s plochou dráhou letu, ktoré z veľkej časti zničili základňu neďaleko mesta Homs. Tá základňa je teraz nepoužiteľná,“ povedal s tým, že z tejto základne bol podľa Američanov údajne uskutočnený útok v provincii Idlib.

    Hovoril aj o útoku v Idlibe, ku ktorému došlo pred pár dňami. „Podľa môjho názoru režim Bašára Asada s tými chemickými zbraňami nedisponoval. Pravdepodobnosť, že by bol niekde skrytý nejaký sklad chemických zbraní, je veľmi malá. Spojené štáty už dlho pripravovali útok a toto mohla byť čierna labuť, vďaka ktorej ukázali, že to myslia vážne,“ povedal.

    „Je to diplomatický demarš poslaný Damasku, Moskve, Turecku. Svojím spôsobom to má oveľa širší kontext, pretože sa týka aj NATO a EÚ. Nemyslite si, že budem tancovať, ako budete vy pískať,“ znie podľa neho demarš. Pripomenul aj heslo Donalda Trumpa „America first“. „Nemyslím si, že by došlo k razantnej zmene kurzu. Vie, že Amerika sa musí postaviť na nohy,“ podotkol.

    To, ako teraz Moskva reaguje, sú a nie sú diplomatické kúsky. „Tie kroky sa dajú predpokladať. Opozícia v Rusku čaká na reakcie Kremľa, takže Vladimir Putin musí oficiálne reagovať razantne,“ poznamenal Štefec. Sýria je podľa neho viditeľná časť šachovnice, na ktorej sa hrá.

    „Ďalšie kroky budú určite nasledovať, je to záležitosť diplomatických rokovaní,“ dodal s tým, že Rusko o útoku dopredu vedelo. „Obe strany majú určite vopred pripravené ďalšie ťahy. Je tu niekoľko rovín: Bude sa trvať na prešetrení chemickej udalosti v Idlibe,“ uviedol.

    - Reklama -