Islam je mierumilovný, hovorí Matovič

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    “Aj keď nie som dokonalý kresťan, je mojou povinnosťou ozvať sa, keď sa ozývajú falošní proroci. Táto novela robí zo Slovenska terč, kedy si nejaký blázon niekde v Iraku či Sýrii povie, že v strede demokratickej Európy mojim spoluveriacim zakazujú postaviť si mešitu, prečo by sme nezbúrali dnes večer aspoň tri kresťanské kostoly? Tento návrh zneužíva neexistujúci problém na to, aby si do budúcna nejaký blázon povedal, že Slovensko by mohlo byť ďalší terč,” povedal Matovič s tým, že ak po prijatí takéhoto zákona dôjde na Slovensku k prvému útoku, krv obetí bude mať na prstoch práve Krajniak.

    Matovič je presvedčený, že je lepšie, aby sa moslimovia schádzali v legálnych mešitách, ako niekde v katakombách, kde by sa radikalizovali.

    “Dnes moslimovia po Slovensku vôbec netúžia. Žiaľ, máme tu ľudí, ktorí túto hrozbu umelo vytvárajú a vytvárajú dojem, že sa tu chystajú húfy ľudí a budú znásilňovať ženy. Ale kresťanská krajina nemôže byť plná nenávisti a vyznávať systém kolektívnej viny. Toto nie je kresťanstvo a táto novela nemá nič spoločné s kresťanskou ideológiou,” vyhlásil.

    Šéf Obyčajných je presvedčený, že skutočný islam nekáže veriacemu, aby zabíjal.

    “Tak ako kresťanstvo je mierumilovné, je taký aj islam. Nájdu sa tam blázni, ktorí si riešia vlastný komplex útokmi na druhých. Rovnako aj medzi kresťanmi sú ľudia, ktorých viera je natoľko slabá, že si to kompenzujú útokmi na druhých a nálepkovaním,” konštatoval.

    Takéto nálepkovanie prirovnal Matovič ku konaniu Adolfa Hitlera, ktorý zaviedol kolektívnu vinu voči Židom. Krajniakovi preto odkázal, že ak bude takto šíriť kolektívnu vinu, nie je kresťanom.

    “Človek, ktorý šíri nenávisť, sa svojmu bohu rúha,” dodal Matovič s tým, že Krajniakov návrh zákona je blud, ktorý nikdy v živote nepodporí. Krajniak na Matoviča priamo nereagoval.

    Podstatou novely je zakázať výstavbu mešít na Slovensku, pretože tieto stavby považuje za bezpečnostné riziko. Zákon má byť prevenciou, keďže Slovensko je jediná krajina Európskej únie bez mešity.

    Krajniak chce novelizovať stavebný zákon a zákon o cirkvách. Podľa návrhu stavebný úrad predtým, ako vydá povolenie na náboženskú stavbu, bude si musieť vypýtať záväzné stanovisko Ministerstva kultúry SR a obce, ktorej sa to týka.

    “Ministerstvo sa vyjadrí, či to žiada postaviť registrovaná cirkev alebo nie. Ak registrovaná nie je, povolenie nevydá,” vysvetlil Krajniak.

    Islamské náboženstvo na Slovensku v súčasnosti registrované nie je.

    V rámci zákona o slobode náboženskej viery chce Krajniak sprísnenie v tom, že predtým, ako sa nejaká nová cirkev na Slovensku zaregistruje, bude potrebné stanovisko Slovenskej informačnej služby (SIS), či nie je bezpečnostným rizikom.

    Ak tajná služba povie, že nie je, nová cirkev dostane registráciu na päť rokov. Po tomto období bude musieť získať ďalšie stanovisko SIS. Ak služba opäť povie, že nie je rizikom, dostane trvalú registráciu. V opačnom prípade bude zrušená.

    - Reklama -