Desiatky mŕtvych po chemickom útoku. Moskva popiera, že by s tým mala niečo spoločné. Tragický incident preberie Bezpečnostná rada

    0
    Tureckí experti evakuujú obeť predpokladaných chemických útokov v sýrskej provincii Idlib (Autor: TASR)
    Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) informovalo o najmenej 58 mŕtvych, z ktorých je 11 detí a približne 200 zranených po uvedených útokoch. Mŕtvych môže byť aj viac, vzhľadom na veľký počet zranených, varovalo. Podľa neho útočili pravdepodobne ruské alebo sýrske vojenské lietadlá.
     
    Opozičné zoskupenie Sýrska národná koalícia (SNC) obvinilo z útoku sýrske vzdušné sily. Podľa SNC bol útok uskutočnený bojovou otravnou látkou podobnou sarinu a zahynulo pri ňom najmenej 70 ľudí. Označilo ho za jeden z najhorších útokov jedovatým plynom v šesť rokov trvajúcej občianskej vojne v Sýrii.
     
    Lekár v provincii Idlib dr. AbdulHai Tennari ho označil za najhorší chemický útok v krajine od roku 2013, kedy na predmestí Damasku zahynuli stovky ľudí. Pneumológ, ktorý po dnešnom útoku ošetroval desiatky pacientov, povedal, že to vyzeralo horšie ako útok chlórom.
     
    Ľudskoprávni vyšetrovatelia OSN začali zhromažďovať informácie o útoku. Prešetrujú správy, podľa ktorých sa terčom útoku stalo aj zdravotnícke zariadenie ošetrujúce obete útokov.
     
    “Použitie chemických zbraní rovnako ako úmyselné smerovanie útokov na zdravotnícke zariadenia je vojnovým zločinom a vážnym porušením ľudskoprávneho zákona. Je nevyhnutné, aby páchatelia takýchto útokov boli identifikovaní a niesli za to zodpovednosť,” uviedli vyšetrovatelia z nezávislej medzinárodnej komisie OSN pre vyšetrovanie v Sýrii.
     
    Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) vyjadrila vážne obavy v súvislosti s údajným chemickým útokom v severozápadnej Sýrii. Na webovej stránke organizácie informovala, že zbiera a analyzuje informácie zo všetkých dostupných zdrojov. 
     
    OPCW ostro odsudzuje “použitie chemických zbraní kýmkoľvek, kdekoľvek a za akýchkoľvek okolností”, dodala.
     
    Británia vyzvala Rusko a Čínu, aby neblokovali opatrenia proti zodpovedným za údajný chemický útok v Sýrii, ktorý označili za “vojnový zločin”.
     
    Británia a Francúzsko vyzvali na naliehavé stretnutie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá sa má v stredu zísť na pravidelnej schôdzke k sýrskym chemickým zbraniam, tak ako každý mesiac.
     
    Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová, ktorá BR OSN teraz predsedá, následne povedala, že členovia rady videli správy o “strašnom útoku chemických zbraní v Sýrii” a že rada zasadne v stredu ráno. 

    Môže sa to Assad?

    Vláda sýrskeho prezidenta Bašára Asada nesie hlavnú zodpovednosť za dnešné “hrozné” chemické útoky na mesto Chán Šajchún v severosýrskej provincii Idlib. Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová to uviedla v rámci medzinárodnej konferencie v Bruseli zameranej na povojnovú obnovu Sýrie.
     
    “Je to tragická pripomienka toho, že situácia v mnohých častiach Sýrie je stále dramatická,” povedala. Podľa jej slov “je zrejmé”, že hlavnú zodpovednosť za túto situáciu nesie vládny režim, ktorého hlavnou úlohou je chrániť ľudí, a nie na nich útočiť.
     
    Mogheriniová upozornila, že rovnako ako pri každom konflikte, aj pre Sýriu je najvyššou prioritou ukončenie bojov. Spresnila, že z hľadiska EÚ je potrebné, aby sa bojujúce strany zodpovedali z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktoré už dlhodobo odsudzuje aj OSN.
     
    “Vzhľadom na to, že Európania prešli mnohými konfliktami, je realistické povedať, že po takom dlhom a dramatickom konflikte niekto musí niesť zodpovednosť, je potrebná prechodná forma súdnictva,” odpovedala Mogheriniová na otázky o budúcnosti Sýrie po tom, ako sa podarí dospieť k mierovej dohode pod záštitou OSN.
     
    Sýrska vláda popiera použitie chemických zbraní v občianskom konflikte, ktorý si od marca 2011 vyžiadal viac ako 320.000 mŕtvych. Sýrska vláda v roku 2013 ratifikovala Dohovor o zákaze chemických zbraní.
     
    Opozičné zoskupenie Sýrska národná koalícia z dnešných útokov chemickými zbraňami obvinilo sýrske vzdušné sily. Tie údajne použili bojovú látku podobnú sarínu, pričom usmrtili najmenej 70 ľudí. Podľa Sýrskej národnej koalície ide o jedny z najhorších útokov jedovatým plynom počas šesť rokov trvajúcej občianskej vojny.
     
    - Reklama -