Máme právo sa rozhodnúť sami. Ak vystúpime z EÚ, schudobnieme, odkazuje spoluobčanom škótska premiérka

    0
    Nicola Sturgeonová (Autor: SITA)

    „Začiatkom tohto týždňa hlasoval škótsky parlament o tom, či vloží do rúk Škótov právo hlasovať o svojej budúcnosti,“ vyhlásila škótska premiérka na úvod svojho približne dvojminútového vyhlásenia. Jej vláda je však menšinová a presadila vypísanie referenda len za pomoci opozičných Zelených.

    Ak Británia naozaj opustí jednotný trh EÚ, tak podľa Sturgeonovej väčšina populácie v Škótsku schudobnie. „Bude to mať obrovský vplyv na naše školy, na naše zdravotníctvo, na náš pracovný trh aj na investície,“ varovala škótska premiérka. Chce dať priestor vláde v Londýne, aby vyjednala čo najlepšie podmienky brexitu, ale rovnako ako rozhodli o svojom osude Briti v referende, by mali to isté právo dostať aj Škóti, pretože pri hlasovaní o členstve v EÚ bola väčšina Škótov pre zotrvanie vo zväzku s Bruselom. Londýnska vláda by Škótom nemala brať právo rozhodovať o svojom osude.

    Faktom je, že Theresa Mayová oponuje, že nie je čas dohadovať sa medzi sebou, keď musí Británia ako celok rokovať s EÚ, lenže škótska premiérka Sturgeonová trvá na práve slobodnej voľby Škótov. „Takže dúfam, že pani premiérka zmení názor a uzná právo Škótov slobodne sa rozhodnúť,“ odkázala Nicola Sturgeonová Therese Mayovej. Ak Mayová neustúpi, škótska premiérka sa vráti medzi svojich poslancov v Edinburghu a požiada o nový mandát, aby mohla Škótom slobodu voľby ponechať, nech už si o tom v Londýne myslia čokoľvek.

     

    Zdroj: Twitter / Scottish Government

    - Reklama -