Trump má čo naprávať. Izraelský expert skonštatoval, že Obama naštval väčšinu amerických spojencov

    0
    Prednáška „Donald Trump a Stredný východ“ na pražskej vysokej škole CEVRO Institut (Autor: Hans Štembera)

    „V prvom rade musí obnoviť americkú dôveryhodnosť na Strednom východe. Arabskí spojenci, Izrael, ale aj nepriatelia stratili vieru v americké vedenie. Treba zastaviť nukleárny program Iránu a vojnu v Sýrii, ktorá si vyžiadala asi pol milióna obetí,“ načrtol profesor Eytan Gilboa, čo by mal Trump riešiť na Strednom východe. Tým však ani zďaleka neskončil.

    Erdogan ako sultán

    Profesor Gilboa, ktorý zakladal školu komunikácie na Univerzite Bar-Ilan v Izraeli, vystúpil na pražskej vysokej škole CEVRO Institut s prednáškou Donald Trump a Stredný východ. Vlastne išlo o výpočet úloh, ktoré ho po váhajúcom angažmán Obamovej administratívy v oblasti čakajú. Okrem iného by mal obmedziť ruský vplyv v Sýrii, ktorý posilnil vnímanie prezidenta Vladimira Putina ako spoľahlivého vodcu, a popasovať sa s Tureckom, kde sa vraj tamojší agresívny prezident Recep Tayyip Erdogan chce stať sultánom a posunúť krajinu k islamskej teokracii.

    Na Strednom východe, ako povedal Gilboa, existujú tri zložky politickej motivácie – história, náboženstvo a kultúra. „Objavenie nových náboženských sporov medzi sunnitmi a šiítmi predstavuje veľký problém a snaží sa ich využiť Irán. Ten chce vytvoriť šiítsku mocnosť a zapojiť do toho šiítov v celej oblasti, takže je zdrojom nestability,“ doplnil s tým, že prevažne sunnitské Turecko chce zase zabrániť vzniku kurdského štátu v akejkoľvek forme.

    Sýria a Daeš

    „Obamova vláda bola nemilo prekvapená vstupom Putina do Sýrie. Obama tam za sebou zanechal vákuum a Putin tam posilnil svoj vplyv s myšlienkou, že ak nič neurobí, režim Baššára Asada zmizne, čo by bol problém napríklad pre Irán. Západ si myslel, že táto intervencia sa skončí ako sovietske angažmán v Afganistane, ale nestalo sa. Putin sa ukázal ako skutočný vodca, ktorý vie, čo chce. Na rozdiel od Obamu zostal lojálny k spojencom,“ vyhlásil expert.

    Podľa neho takzvaný Islamský štát, teda Daeš, príde čoskoro o základne v Sýrii a v Iraku. Má však mnoho ďalších základní po svete, napríklad je veľmi silný v Nigérii. Radikálny islamizmus navyše nezmizne, pretože jeho idey sú atraktívne pre radikálov a mládež z európskych krajín. „K snu o islamskom kalifáte sa ľudia budú vracať. Priťahuje to mladých moslimov, ktorí nenávidia Západ a hľadajú vlastnú identitu,“ dodal.

    Tajná diplomacia

    „Obamova politika bola ústretovejšia k nepriateľom USA,“ vyhlásil Gilboa. „Najfrustrovanejšie boli krajiny ako Saudská Arábia, Egypt a Izrael. Trump chce ukázať, že to zvládne lepšie ako Obama a bude úspešnejší. Irán stavia alianciu polmesiaca – Teherán, Bagdad, Damask a Bejrút. Pre USA a spojencov ide o nočnú moru. Jadrová dohoda s Iránom obsahuje jadrové hlavice, ale nie strely. Testovanie striel je však takisto dosť nebezpečné a každý vie, na čo by mali strely v budúcnosti slúžiť. Obama sa díval na Irán ako na partnera, Trump ho berie ako nepriateľa, čo dal najavo tým,  že poslal námorné sily do Jemenu,“ pokračoval.

    Samozrejme, že profesor Eytan Gilboa spomenul aj otázku izraelsko-palestínskych vzťahov, keď povedal: „Palestínčania očakávali, že Obama donúti Izraelčanov urobiť ústupky bez toho, aby museli sami ustupovať, takže odmietli konať. Medzi Benjaminom Netanjahuom a Obamom bolo navyše osobné nepriateľstvo. Trump bude chcieť Palestínčanov dotlačiť k priamym rokovaniam. Otázka je, či uspeje. Palestínčania dostali možnosť žiť v Izraeli v mieri, ale nevyužili ju. Palestínčania totiž nechcú žiť vo vlastnom štáte, je to pokrytectvo.“ Nakoniec však naznačil, že skutočné prelomy v týchto otázkach sa dajú dosiahnuť hlavne tajnou diplomaciou, čo sa osvedčilo napríklad na Balkáne.

    - Reklama -