Nie je eštebák ako eštebák. Tento pán dostal mastné odškodné

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Nitriansky advokát René Hudzovič sa podľa portálu Aktuality.sk súdi už desať rokov so štátom za to, že ho viedol ako udavača pre Štátnu bezpečnosť (ŠtB).

    Bývalý príslušník ŠtB sa mal Hudzovičovi dokonca aj ospravedlniť, pretože sa mu v tom čase vyhrážali, ak mesačne nezíska aspoň 20 ľudí na spoluprácu.

    Okresný súd v Leviciach v roku 2010 napokon priznal neoprávnené evidovanie Hudzoviča v spisoch ŠtB, pričom odškodné bolo 400-tisíc eur. Hoci právnik Hudzoviča žiadal 1,2 milióna eur, proti čomu sa Ústav pamäti národa (ÚPN) odvolal.

    „Mal som obavy vychádzať na ulicu, myslel som si, že sa na mňa každý pozerá, bol som terčom hanlivých a ponižujúcich prejavov, až som sa bál ísť na súd,“ povedal Hudzovič o tom, ako sa to všetko začalo v roku 2007, keď sa večer v slovenskej televízii odvysielala správa o advokátovi, ktorý spolupracoval s ŠTB .

    Do pol roka začal mať kedysi úspešný právnik existenčné problémy, pretože s ním prestali spolupracovať klienti, keďže sa báli poškodenia ich povesti.

    „Súd označil Hudzovičov podpis v spise za falošný. Nesedeli ani opisy jeho študijných výsledkov. Aj ďalšie detaily – mal hovoriť vynikajúco po nemecky, hoci nemčinu neovláda. A po skončení jeho štúdií sa spis ukončil, pre neochotu spolupracovať‘,“ píše portál.

    Bývalý šéf Ústavu pamäti národa Ivan Petranský zdôraznil, že spis bol evidovaný neoprávnene. Opačný názor má však súčasný šéf ÚPN Ondrej Krajňák.

    „To, že nejaký spis je vymyslený a sfalšovaný, nám opakujú príslušníci ŠtB na rôznych pojednávaniach. Neviem o spore, kde by bývalý príslušník prezradil žalobcu ako svojho agenta a priznal, že s ŠtB spolupracoval,“ povedal Krajňák, pričom si myslí, že bývalí agenti by mali byť zbavení mlčanlivosti.

    Portál upozorňuje, že prípadná prehra by mohla zlikvidovať celý Ústav pamäti národa. Tento spor zároveň súvisí aj s ministrom financií Českej republiky Andrejom Babišom, ktorý taktiež tvrdí, že bol evidovaný bez jeho vedomia, a všetky obvinenia odmieta.

    - Reklama -