Zistili sme. Parlament nakúpil nové autá. Suma za výbavu vás dostane

    0
    Rokovacia sála NR SR počas ustanovujúcej schôdze pre VII. volebné obdobie (Autor: SITA)

    Kancelária Národnej rady SR podpísala 15. 03. 2017 so spoločnosťou ŠKODA AUTO Slovensko, s. r. o., zmluvu na dodanie 5 kusov automobilov ŠKODA Superb za skoro 200-tisíc eur.

    Týka sa to modelu ŠKODA Superb 2.0 TSI, 206 kW (280 k) s pohonom všetkých kolies 4×4 DSG a maximálnou rýchlosťou 250 km/hod.

    Základná cena vozidla vychádzala na 23 142 eur, pričom príplatok za motor a pohon všetkých štyroch kolies sa pohybuje na úrovni skoro 11-tisíc eur. Za päť vozidiel príplatok vychádza zhruba 55-tisíc eur.

    Bez doplnkov by to nešlo

    Príplatková výbava sa okrem motora týka aj napríklad xenónových svetlometov na jedno vozidlo za 1 104,85 eura. Vyhrievanie predných sedadiel a zadných sedadiel vyšlo pre všetky vozidlá okolo 1 500 eur. Príplatok za disky kolies z ľahkých zliatin stál navyše 3 011,05 eura. Telefónna sada handsfree stála pre päť vozidiel skoro 2-tisíc eur. Všetky autá mali z doplnkovej výbavy príplatok aj na čiernu metalízu, ktorej suma presahovala 2 500 eur.

    Cena spolu za všetky vozidlá aj s príplatkovou výbavou tak vyšla presne 196 764 eur.

    Kancelárie Národnej rady SR sme sa preto pýtali, kto určoval parametre doplnkovej výbavy, z akého dôvodu bolo požiadané napríklad o príplatok na pohon všetkých kolies, či to bola nevyhnutnosť a prečo sa žiadalo o xenónové svetlomety a vyhrievanie všetkých sedadiel. Kancelária národnej rady nás však odkázala na ministerstvo vnútra a ministerstvo financií.

    „Nakoľko K NR SR nadobudla tovary – predmetné vozidlá – prostredníctvom centrálnej obstarávacej organizácie, technické parametre, ako aj výbava vozidiel boli určené centrálnou obstarávacou organizáciou – MV SR v súčinnosti s MF SR,“ napísali nám v stanovisku z kancelárie.

    S rovnakými otázkami sme sa preto obrátili aj na ministerstvo vnútra, vedené Robertom Kaliňákom. Tam nám odpovedali, že ministerstvo vnútra prijalo žiadosť národnej rady o pripojenie k rámcovej dohode, ktorú podpísalo ministerstvo vnútra so spoločnosťou ŠKODA AUTO Slovensko v roku 2014. Za ministerstvo vnútra je podpísaná Denisa Saková ako vedúca služobného úradu MVSR. Denisu Sakovú v polovici januára tohto roka predstavil premiér vo svojom videu, kde o nej hovorí ako o budúcej generácii pre stranu Smer-SD. Viac sme o tom písali TU.

    Rámcová dohoda bola podpísaná na 20 miliónov eur bez DPH a jej rozsah má 80 strán aj s prílohami. Kancelária národnej rady tak nevypísala na svoje požiadavky v oblasti nadobudnutia nových áut verejnú súťaž, ale využila danú rámcovú dohodu ministerstva vnútra.

    Bolo to treba?

    Nikto nám neodpovedal, kto určoval parametre doplnkovej výbavy pre vozidlá a z akého dôvodu sa žiadalo o spomínaný pohon všetkých kolies. Hovorca Ministerstva vnútra SR Petar Lazarov nám odpovedal iba, že „technická špecifikácia vozidla, ako aj doplnková výbava bola v súlade s predmetnou rámcovou dohodou.

    Vozidlá majú byť podľa Lazarova využívané Kanceláriou Národnej rady SR na prepravu ústavných činiteľov na zahraničné cesty. Využívané budú teda aj samotným predsedom parlamentu Andrejom Dankom.

    - Reklama -