Tereza Spencerová varuje pred novou vojnou na Blízkom východe

    0
    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Autor: SITA)

    Izrael sa až doteraz nevyjadroval k leteckým operáciám, ktoré uskutočnil v Sýrii. V poslednom čase však došlo k zmene situácie. Režim Bašára Asada sa aj vďaka ruskej pomoci cíti silnejším, takže nedávno sa snažil zmiesť izraelské stíhačky z oblohy za pomoci rakiet. Neuspel, ale pre vládu židovského štátu ide o varovanie.

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa vraj snažil dohodnúť na situácii v Sýrii s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ale nepochodil. Židovský štát sa bojí predovšetkým rastúcej moci Iránu, ale Putin mu oznámil, že treba postupovať podľa aktuálnej situácie.

    „Súčasne s tým izraelské ,predĺžené ruky‘ typu al-Káidy, Daeša a ďalších sunnitských teroristických skupín smerujú k porážke bez toho, aby dokázali na Golanských výšinách vytvoriť plánované ,nárazníkové pásmo‘. A keby do budúcna Irán, Sýria a libanonský Hizballáh siahli po aktívnom ,odboji‘, Izrael by mohol jedného dňa prísť aj o anektované Golany všeobecne. Práve v tejto oblasti teraz izraelská armáda plánuje ,rozsiahle manévre‘. Libanonský Hizballáh sa vďaka bojovým skúsenostiam zo Sýrie stáva výrazne schopnejšou vojenskou silou, pričom podľa niektorých – neoveriteľných – odhadov má v arzenáli až 100-tisíc rakiet, ktorými v uplynulej dekáde dokázal odstrašiť Izrael od ďalšej agresie proti Libanonu,“ píše Spencerová v komentári pre server Literární noviny.

    Vojenskú zložku hnutia Hizballáh radí Európska únia medzi teroristické zoskupenia. Spencerová však aj napriek tomu tvrdí, že tým nebezpečným by bol v prípade konfliktu medzi Hizballáhom a Izraelom druhý menovaný. Prečo? Údajne sa počíta s tým, že za vinníka budúcej vojny už Izrael neoznačí Hizballáh, ale celý štát Libanon, čo je zmena.

    Izraelský premiér Netanjahu má podľa analytičky mnoho domácich problémov, hrozia mu vraj aj predčasné voľby, ktoré by nemusel vyhrať. Preto chce možno tieto problémy zatlačiť do pozadia rozpútaním vojny.

    „Kardinálnou otázkou však zostáva, či sa Netanjahu len naozaj snaží odviesť pozornosť alebo či chce naozaj skúsiť ,spláchnuť‘ všetky svoje problémy veľkou vojnou, ktorá sa môže ľahko vymknúť kontrole a premeniť sa na skutočné peklo. No uvidíme,“ uzavrela Spencerová.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    - Reklama -