Z tohto sa vám zatočí hlava. Nominantka Smeru mala nadeliť megasumu na odmenách a to nie je všetko… Máme rozhodnutia z úradu vlády aj reakciu

    0
    Lucia Nicholsonová a Jozef Rajtár (Autor: df)

    Predsedníčka Úradu geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR Mária Frindrichová vyplatila od roku 2013 vyvoleným zamestnancom odmeny za viac ako milión eur. Upozornila na to opozičná strana SaS s tým, že úrad musí zároveň platiť pokutu 14 miliónov eur za zlyhania v eurofondovom projekte. Očakáva preto jej odstúpenie.

    ÚGKK má približne 60 zamestnancov a aktuálne na ňom prebieha audit z úradu vlády. Informácie má SaS podložené listinnými dôkazmi.

    „Nominantka Smeru-SD, predsedníčka úradu Mária Frindrichová má bezpochyby záľubu v udeľovaní extrémnych odmien pre vyvolených zamestnancov, a to nezávisle od ich výkonu. Úrad si od roku 2013 do roku 2016 rozdelil len na odmenách pre vyvolených zamestnancov viac ako milión eur,“ uviedla podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente.

    Frindrichová sa ujala funkcie v roku 2012. V roku 2013 mali byť z jej rozhodnutia zamestnancom vyplatené odmeny vo výške 140 000 eur, v roku 2014 už 260 000 eur, v roku 2015 to bolo 270 000 eur a vlani 430 000 eur. Radoví zamestnanci dostali podľa Nicholsonovej pár stoviek eur a väčšinu si mali vyplatiť vyvolení, ktorých je zhruba 15.

    Odmeny 8-tisíc eur šesťkrát ročne

    „Vyvolení majú odmeny vo výške viac ako 8 000 eur šesťkrát za rok. Niektorí zamestnanci úradu sa tak popri svojom plate na úrovni približne 2 000 eur obohatili o takmer 50 000 eur ročne,“ vyčíslila podpredsedníčka parlamentu.

    Nicholsonová spolu s kolegom Jozefom Rajtárom pritom poukázali na to, že tento úrad, ktorý kedysi spravoval katastrálne, kartografické úrady a úrady geodézie, má dnes oveľa menej práce, pretože v roku 2013 vznikli namiesto nich katastrálne odbory patriace pod ministerstvo vnútra. ÚGKK by ich mal už len metodicky usmerňovať.

    Strana zároveň tvrdí, že úrad pod vedením Frindrichovej nie je kompetentný ani v čerpaní eurofondov. Z prostriedkov určených na informatizáciu štátnej správy má na starosti projekt elektronického katastra nehnuteľností za zhruba 50 miliónov eur, ktorý niekoľko rokov mešká. Podľa listov z úradu vlády má teraz ÚGKK vrátiť takmer 14 miliónov eur za porušenie pravidiel pri verejných obstarávaniach.

    Nicholsonová dodala, že ÚGKK nebol schopný na tieto listy zareagovať a argumentovať, aby si znížil pokutu. Jeho predsedníčka podľa nej len požiadala o splátkový kalendár. Úrad vlády jej mal v tomto vyhovieť a pokutu 14 miliónov eur bude splácať do roku 2019. SaS očakáva, že Frindrichová odstúpi zo svojej funkcie.

    „ÚGKK je zmenšeninou toho, ako tento štát hospodári s verejnými peniazmi, s peniazmi daňových poplatníkov. Koľko takýchto úradov si žije svojím vlastným životom, vypláca milióny eur na odmenách pre vyvolených a daňový poplatník sa ani len nedozvie, kde jeho peniaze končia?“ pýtala sa Nicholsonová.

    Odmeny pre úradníkov by podľa liberálov nemali podliehať žiadnemu utajeniu a mali by byť priamo závislé od ich výkonu. Navrhujú zaviesť merateľné kritériá pre štátnu správu, na základe nich vyhodnocovať výkon úradníkov a podľa výsledkov ich odmeňovať alebo trestať.

    Rozhodnutia Úradu vlády SR o vrátení finančných prostriedkov

    Prečítajte si rozhodnutie Úradu vlády SR, že Úrad geodézie, kartografie a katastra je povinný vrátiť finančné prostriedky v sume 10 451 878,29 eura. Viac TU.

    Prečítajte si rozhodnutie Úradu vlády SR, že Úrad geodézie, kartografie a katastra je povinný vrátiť finančné prostriedky v sume 3 134 798,28 eura. Viac TU.

    Prečítajte si rozhodnutie Úradu vlády SR, že Úrad geodézie, kartografie a katastra je povinný vrátiť finančné prostriedky v sume  51 748,53 eura. Viac TU.

    Frindrichovej reakcia: Čísla sú nepresné a zavádzajúce

    Prinášame vám stanovisko predsedníčky Úradu geodézie, kartografie a katastra SR Márie Frindrichovej (stanovisko prinášame bez redakčných úprav a v plnom znení):

    Čísla uvedené vo vyhlásení SAS považujeme za nepresné a zavádzajúce a počin kvalifikujeme v tejto chvíli ako úmyselne skreslený a difamujúci. Zároveň verejne vyhlasujeme, že právo médií a širokej verejnosti na informácie plne akceptujeme a ctíme.
     
    V zmysle zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám sme 10.03.2017 obdobné informácie poskytli pani K. z Bratislavy, ktorá sa informovala o odmenách zamestnancov za rok 2016. V roku 2016 bola p. T. poskytnutá informácia o výške odmien za roky 2014 a 2015. Žiadne ďalšie žiadosti o informácie neevidujeme, pričom podľa zákona všetky žiadosti vybavujeme v stanovenej lehote. 
     
    Výška odmien zamestnancov Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky za rok 2016 je 580 919,89 €. Počet zamestnancov Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky v roku 2016 je 237,4 osôb, v roku 2015 bol počet zamestnancov 247 a výška odmien v sume 347 349,0 € a v roku 2014 bol počet zamestnancov 241,7 a výška odmien v sume 371 035,0 €.
     
    Mzda štátnych zamestnancov je určovaná podľa zákona č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov a podľa zákona č. 400/2009 Z. z. o štátnej službe a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktoré sú verejne dostupné na internetovom portáli www.slov-lex.sk. Pri odmeňovaní Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky dodržal všetky limity stanovené Rozpisom záväzných ukazovateľov štátneho rozpočtu na rok 2016 (list Ministerstva financií Slovenskej republiky č. MF/024437/2015-441 zo dňa 09.12.2015) ako aj ustanovenia Zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
     
    Týmto vyhlásením nepravdivých údajov pani poslankyňa poškodila dobré meno predstaviteľov ÚGKK SR. Pani poslankyni navrhujeme opätovné preštudovanie podkladov, aby sme celú kauzu verifikovali nielen podľa Občianskeho aj Obchodného zákonníka, ale aj vzhľadom na rozpočtovú disciplínu a zodpovednosť voči občanom. 
     
    Ďalšie informácie podľa požiadaviek médií a predstaviteľov politických strán pripravíme postupne a médiá budeme informovať písomne v utorok 28. 03. 2017 o 10.00 h. 

    Autor: Redakcia, TASR

    - Reklama -