Sobotka a Fico sa porozprávajú s Merkelovou. Nielen o EÚ

    0
    Premiér Robert Fico (vpravo) so svojím českým kolegom Bohuslavom Sobotkom (Autor: SITA)
    Zmluva o dobrom susedstve a priateľskej spolupráci, podpísaná 27. februára 1992, reflektovala nové podmienky vzájomných vzťahov po páde železnej opony. Nemecko sa zaviazalo okrem iného na podporu českého členstva v Európskych spoločenstvách (predchodca Európskej únie). Obe zmluvné strany sa dohodli na pravidelných konzultáciách na rôznych úrovniach, pripomína ČTK.
     
    Sobotka a Fico by mali rokovania s Merkelovou začať rokovaním pri obede, kde sa budú venovať otázkam Európskej únie. Po spoločnej tlačovej konferencii zamieria na stretnutie s nemeckými, českými a slovenskými študentmi, s ktorými budú diskutovať na tému Príspevok stredoeurópskeho regiónu k budúcnosti Európy.
     
    Prijatie zmluvy už tento rok v deň 25. výročia jej podpísania pripomenuli ministri zahraničia všetkých troch krajín, Lubomír Zaorálek, Miroslav Lajčák a Sigmar Gabriel. V dokumente uviedli, že Česko, Slovensko a Nemecko chcú vytvárať silnejšiu Európu, ktorá bude konkurencieschopná, zaistí bezpečnosť a obstojí v globalizovanom svete. Zmluva z roku 1992 podľa nich posilnila kontakty všetkých troch krajín a prispela k zlepšeniu ich vzťahov.
     
    - Reklama -