Šéf NATO chce mať na summite aj amerického šéfa diplomacie. Prispôsobiť sa mu musia všetci ministri Aliancie

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Stoltenberg povedal, že sa stretol s Tillersonom v stredu a dohodli sa, že ich pracovníci nájdu alternatívny termín, ktorý bude vyhovovať všetkým 28 členom bezpečnostnej aliancie.

    “Toto je plánovacia záležitosť a takúto vec je možné vyriešiť. Preto som si absolútne istý, že dokážeme nájsť dátum, ktorý bude prijateľný pre všetkých, aby sme tam mali všetkých ministrov,” povedal v interview pre tlačovú agentúru AP.

    Stoltenberg sa vyjadril na okraj washingtonského stretnutia zástupcov 68-člennej koalície bojujúcej s Islamským štátom.

    Washington tento týždeň avízoval, že sa Tillerson nezúčastní na aprílovej ministerskej schôdzke NATO v Bruseli a že krátko nato plánuje navštíviť Moskvu. To vyvolalo u niektorých európskych predstaviteľov obavy, či bude vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa rešpektovať svoje záväzky voči NATO.

    Americké ministerstvo zahraničných vecí nepovedalo, čo presne má Tillerson v čase plánovaného bruselského stretnutia na programe. Očakáva sa však, že prezident Trump bude približne v tom čase hostiť čínskeho prezident Si Ťin-pchinga.

    Trump počas svojej predvolebnej kampane kritizoval “zastarané” NATO a spojencov, ktorí podľa neho neplatia dostatočne za svoju obranu. Odkedy sa však ujal úradu, vysiela podľa Stoltenberga “jasnú správu” o záväzku USA voči NATO. Šéf NATO povedal, že Trump súhlasil s potrebou zvýšiť výdavky na obranu v Európe a Kanade i s posilnením príspevkov na boj s terorizmom.

    Stoltenberg uviedol, že bude hovoriť s Trumpom o tom, s čím by mohlo NATO viac pomáhať, keď sa stretnú 12. apríla v Bielom dome a tiež na schôdzke hláv štátov krajín NATO 25. mája v Bruseli, na ktorej sa americký prezident zúčastní.

    - Reklama -