Akú hrozbu v skutočnosti predstavuje Rusko pre Európu? Odpovedá bývalý tajný agent

    0
    Ferenc Katrein pracoval pre maďarskú kontrarozviedku trinásť rokov a viacerým operáciám osobne velil. Podieľal sa aj na citlivých prípadoch, ako boli napríklad vraždy Rómov z rokov 2008 až 2009. Nechýbal údajne ani pri ochranných misiách na boj proti ruskej špionáži na území Maďarska.  V roku 2013 sa názorovo rozišiel s vedením a odstúpil z funkcie. 
     
    Rodina Ferenca Katreina podľa jeho vlastných slov vedela, kde pracuje, ale nikto nikdy netušil, kam odchádza alebo na čom konkrétne pracuje. Po odchode z tajnej služby sa odsťahoval z Maďarska a žije v zahraničí. 
     
    V rozhovore pre portál Index.hu Katrein uviedol, že pracoval najmä ako odborník na extrémizmus. Najprv v Maďarskej národnej bezpečnostnej agentúre (NBH) a neskôr v Úrade na ochranu ústavy (AH). Zaoberal sa krajnou pravicou, terorizmom a kontrašpionážou. Neskôr sa stal hlavným poradcom generálneho riaditeľa. 
     
    V otázke ohrozenia európskych krajín zo strany Ruska má tento bývalý agent našich južných susedov celkom jasno. Na stupnici od jednej do desať označil hrozbu z Moskvy číslom deväť. „Sledoval som pozorne udalosti v Kolíne, kde bolo krásne vidieť, ako bola celá vec vystavaná,“ uviedol na margo novoročných útokov v nemeckom Kolíne, z ktorých organizovania vinili viacerí politici práve ruských agentov. 
     
    Celý článok v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -