S Krymom to ide dolu vodou. Málo turistov, Rusko potláča opozíciu a sype tam peniaze ako do čiernej diery

    0
    Krymský polostrov. (Autor: archív)

    Mnoho malých obchodov v krymských letoviskách má zamknuté výklady a zrejme sa ich už nechystá odomknúť. V letnej sezóne, ktorá živila celý polostrov, prichádza v porovnaní s obdobím pred anexiou už len tretina turistov. Doprava do Ruska v lete kolabuje, sľubovaný most je v nedohľadne, letenky stoja horentné sumy a vízum do Európy sa na Kryme prakticky nedá získať, píše Palata.

    Prenasledovaní sú podľa neho všetci, ktorí nadšene nesúhlasia s tým, že Krym je súčasťou Ruskej federácie. Menšinový parlament krymských Tatárov, medžlis, stratil oporu v zákone. Proukrajinských aktivistov označujú za teroristov a odsudzujú na drakonické tresty. Všetky nezávislé médiá zakázali. Podľa mnohých miestnych obyvateľov je ruská „okupačná“ správa tvrdšia ako úrady na pevninskom území Ruska, píše ďalej Palata.

    Podľa neho stojí Krym Rusko obrovské peniaze. Jeho rozpočet dotuje aj po troch rokoch z 85 percent Moskva. Polostrov je tak na čelnom mieste medzi „čiernymi dierami“ Ruska, do ktorých sa bez väčšieho efektu sypú peniaze.

    Aj taká zapadnutá Kamčatka na druhom konci Ruska je sebestačnejšia ako úrodný Krym, turisticky asi najkrajšia časť Čierneho mora, podotýka Palata.

    Podľa ruského ekonomického servera RBC stálo Rusko obsadenie Krymu v rokoch 2014 až 2016 viac ako 470 miliárd rubľov. A to sú len transfery z federálneho rozpočtu. Ukrajina navyše podala proti Rusku žalobu na Medzinárodnom súdnom dvore v Haagu, pričom doterajšie škody, ktoré jej anexiou vznikli, vyčíslila na sto miliárd dolárov.

    Ďalšie miliardové sumy tečú z Moskvy do budovania Kerčenského mosta, ktorý by umožnil pozemne prepojiť Krym s Ruskom. A ešte ďalšie miliardy putujú aj do leteckého terminálu v Sevastopole alebo do energetických prepojení s Ruskom, podotýka Palata.

    Navzdory obrovskej snahe ruských úradov sa podľa jeho slov podarilo dostať vlani na Krym necelých šesť miliónov turistov. Tento rok, keď sa pre Rusov znovu otvoria turecké letoviská, sa hotelieri na Kryme obávajú, že počet turistov opäť klesne. Krym nie je konkurencieschopný aj pre drahé letecké spojenie. Okupačné sankcie majú navyše dosah na západných turistov, takže veľké výletné lode Krym míňajú.

    Jedinou skupinou obyvateľov Krymu, ktorá okrem miestnych proruských politikov na anexii zarobila, sú penzisti, píše ďalej Palata. Dôchodcom totiž dorovnali dôchodky na ruskú, oproti ukrajinskej výrazne vyššiu úroveň a ženy môžu ísť do dôchodku už vo veku päťdesiatpäť rokov. Mnohí obyvatelia Krymu, ktorí sa o politiku nezaujímajú, však dnes hovoria, že na Kryme síce nie je tak dobre, ako čakali, ale z ekonomického hľadiska sa majú lepšie ako na Ukrajine. Tam klesla životná úroveň v dôsledku vojny s Ruskom o desiatky percent, dodáva Palata.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -