FOTO z Malmö: Oni klamú, kriminálnikov je tu 10 až 20 percent, zvyšok sú slušní ľudia. Drogy, lúpeže, samí Švédi

    0
    V juhošvédskom meste Malmö (Autor: Vít Hassan)

    Symbolom prisťahovalectva sa stala štvrť Rosengård. Ide v podstate o panelové sídlisko juhovýchodne od centra mesta Malmö. Štvrť často označujú ako no-go zónu alebo geto, ale niektorí miestni obyvatelia sú zásadne proti tomuto výkladu. „Oni klamú. Takto to tu vyzeralo veľmi dávno. Teraz je to oveľa lepšie. Kriminálnikov je tu 10 až 20 percent, zvyšok sú slušní ľudia,“ reagoval na otázku reportéra jeden z miestnych arabských upratovačov. Drogy tu vraj nepredstavujú podstatný problém, horšie je to s lúpežami a prepadnutiami. „Pred pár dňami neďaleko odtiaľ niekoho zastrelili. Nebolo to pre drogy alebo niečo podobné. Neviem prečo, ale keď každý vlastní pištoľ… Za uplynulý mesiac v Malmö zabili troch ľudí. V Malmö, nie v Rosengårde. V Rosengårde zabili len jedného človeka. Všetci boli zastrelení,“ opisoval upratovač.

    Policajtka: Závažné trestné činy riešime, ale je ich menej

    Na miestnej policajnej stanici nebol problém získať presné informácie. „V minulosti sme tu mali veľa vrahov. Novinári z ostatných krajín o Malmö píšu, že je to pekné, obyčajné mesto, ale v porovnaní s ostatnými mestami je tu viac najzávažnejších trestných činov, viac strieľania. Máme tu však aj množstvo pozitívnych vecí. V Rosengårde bolo v uplynulých troch-štyroch rokoch spáchané veľké množstvo závažných trestných činov, ale situácia sa zlepšila,“ povedala policajtka. K streľbe, ku ktorej v Malmö došlo v uplynulom mesiaci, uviedla: „Viem o tom. Myslím, že išlo o viac ako tri vraždy, ale nepoviem vám presné číslo. Tento rok došlo v Malmö k siedmim alebo ôsmim vraždám.“ Na otázku, kto má najväčší podiel na miestnej kriminalite, odpovedala: „Majú švédsky pas a ide o Švédov.“ Do akej miery ide o migrantov, nie je jasné, štatistiky nie sú k dispozícii. Väčšina vrážd bola spáchaná strelnou zbraňou.

    Počet trestných činov je vyšší ako švédsky celoštátny priemer

    Tretie najväčšie švédske mesto Malmö je administratívnym centrom provincie Skåne a žije v ňom v ôsmich rôznych lokalitách 290 000 obyvateľov, z čoho približne tretinu tvoria prisťahovalci. Na 100 000 obyvateľov pripadne v Malmö podľa dostupných údajov 21 382 trestných činov, v Štokholme je to 22 647 a v Göteborgu 18 728. Počet trestných činov na 100 000 obyvateľov je tu celkovo vyšší, ako je švédsky celoštátny priemer, čo je 15 046. Miera výskytu násilných trestných činov za uplynulé dve dekády graduje. V roku 1989 ich bolo nahlásených 593, v roku 1999 išlo o 866 a v roku 2009 už o 1 197 násilných trestných činov. Štvrť Rosengård sa stala dejiskom niekoľkých nepokojov medzi miestnou mládežou a štátnymi inštitúciami. V januári 2012 občania Malmö protestovali proti zvyšujúcemu sa násiliu páchanému imigrantmi.

    autor: Vít Hassan

    - Reklama -