Nech sem Turci pustia utečencov, ak chcú… My sme pripravení, znie z Maďarska

    0
    Ilustračná fotografia: maďarská polícia (Autor: TASR)

    Pripomenul, že Maďarsko posilnilo hraničné zábrany i hliadky na hraniciach, pričom zrýchleným tempom postupuje aj výstavba druhej línie hraničných zábran. Tá bude schopná pri uplatnení príslušných sprísnených právnych noriem odolávať aj väčšiemu migračnému tlaku, zdôraznil.

    Maďarský prezident János Áder podpísal 16. marca zákon o právnom sprísnení ochrany štátnych hraníc, ktorý parlament schválil 7. marca. Schválené zmeny sa dotknú zákona o utečeneckom štatúte, ako aj procesných pravidiel týkajúcich sa krízového stavu spôsobeného masovou migráciou.

    V zmysle sprísnených podmienok budú môcť migranti požiadať o azyl iba osobne, a to v tranzitných zónach umiestnených priamo na hraniciach. V takejto zóne sa budú musieť cudzinci zdržiavať až do právoplatného rozhodnutia Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo (BÁH).

    Zónu budú môcť žiadatelia opustiť len smerom von z Maďarska – v súčasnej situácii smerom do Srbska.

    “Masa utečencov prichádzajúca z Líbye a iných afrických krajín znamená problém nielen pre Taliansko, ale aj pre bezpečnosť celej Únie, preto je potrebné nájsť európske riešenie,” dodal Bakondi.

    Najviac prisťahovalcov podľa jeho slov prichádza v súčasnosti do Európy z Líbye. Preto by bolo dôležité uzatvoriť s touto krajinou dohodu o zadržiavaní tých, čo sa vydávajú na takúto cestu: to je však z dôvodu komplikovanej vnútropolitickej situácie Líbye problematické, priznal poradca.

    - Reklama -