Trump udrel na Nemecko v súvislosti s NATO. Spolková ministerka obrany mu úder vrátila

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová a prezident USA Donald Trump (Autor: TASR)

    Na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou Trump konštatoval, že Spojené štáty doteraz platili drvivú časť výdavkov NATO, ale to musí prestať. V rovnakom duchu sa neskôr vyjadril aj na sociálnej sieti Twitter. „Treba zaplatiť obrovské sumy peňazí, aby boli uhradené náklady na silnú a drahú obranu, ktorú poskytujeme Nemecku,“ nedával si šéf Bieleho domu servítku pred ústa.

    Merkelová mu ešte na tlačovej konferencii odpovedala, že výdavky na obranu Nemecko zvýši, ale to samo osebe ešte všetko nevyrieši. Treba mať na pamäti, že vyspelé krajiny ako Nemecko poskytujú a budú poskytovať materiálnu a finančnú pomoc krajinám zničeným vojnou či postihnutým chudobou katastrofálnych rozmerov.

    Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová vo vyjadrení pre agentúru DPA volila ešte dôraznejší slovník. „Tanky nie sú všetko,“ odkázala nemecká šéfka rezortu obrany do Washingtonu. Jej vyjadrenie prevzal aj server nemeckého bulvárneho denníka Bild.

    Členka spolkovej vlády potvrdila, že Nemecko chce dosiahnuť výdavky na obranu vo výške dvoch percent HDP do polovice budúceho desaťročia. Ale to ešte neznamená, že Nemecko bude splácať nejaké staré dlhy. Nič také sa podľa ministerky v NATO nerobí a nerobilo.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -