Tak to už je vážne haluz. Trumpov poradca je podľa ľavicového denníka príslušníkom maďarského fašistického rádu

    0
    Donald Trump. (Autor: TASR)

    Forward píše, že jeden z Trumpových poradcov pre národnú bezpečnosť Sebastian Gorka je členom maďarského ultrapravicového zoskupenia, ktoré existovalo už za druhej svetovej vojny a vtedy oddane slúžilo cieľom Adolfa Hitlera. Ide o Vitézi Rend, rád, ktorý vznikol v dvadsiatych rokoch minulého storočia. Príslušníci rádu slúžili admirálovi Miklósovi Horthymu, nacionalistovi a antisemitovi, ktorý vládol v Maďarsku až do roku 1944, pričom neváhal spolupracovať s už spomínaným Adolfom Hitlerom.

    Že je Gorka členom zoskupenia, prezradili denníku ďalší členovia maďarského rádu. Otázkou je, či je to pravda. Ak áno, tak je na mieste sa pýtať, prečo túto skutočnosť neuviedol Gorka pri imigračnom konaní, keď vstupoval na pôdu USA. Vysvetlenie je podľa denníka veľmi jednoduché: Keby túto skutočnosť uviedol, do USA by ho pravdepodobne nevpustili. Forward sa snažil získať k celej kauze vyjadrenie Trumpovho poradcu, ale neúspešne.

    Zato sa k tomu vyjadril bývalý sudca, ktorý sa zaoberal problematikou prisťahovalectva, Bruce Einhorn. „Jeho mlčanie hovorí samo za seba,“ poznamenal bývalý sudca na adresu poradcu. Je presvedčený, že Gorka mal povinnosť oznámiť úradom svoje sympatie k zoskupeniu, ktoré sa netají príklonom k rasizmu. Ale pozor, vzhľadom na to, že legislatíva v tejto veci nepočíta s premlčacou lehotou, imigračné úrady ju vraj môžu dodatočne vyšetriť.

    Nevedno, ako by sa toto šetrenie mohlo skončiť, ale podľa bývalého sudcu sa môže všetko zavŕšiť z jeho pohľadu aj víťazstvom, čiže v neprospech súčasného poradcu prezidenta Trumpa.

    Mlčí vraj aj Biely dom. Poradca však pred časom poskytol vyjadrenie serveru Breitbart News, v ktorom zdôraznil, že jeho otec dostal v roku 1979 ocenenie za odolnosť voči diktatúre. Hoci opustil tento svet pred viac ako desiatimi rokmi, syn je naňho vraj stále hrdý.

    Treba dodať, že pôvodný Vitézi Rend po skončení druhej svetovej vojny zakázali. Obnovy sa dočkal až po roku 1989, a to v podobe dvoch nástupníckych skupín. Jeho historická odnož sa prezentuje ako konzervatívno-pravicová organizácia, ktorá uznáva už spomínaného admirála Horthyho.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -