A čo tá extrémistická islamistická strana?! Ekonóm Kohout uvidel výsledky holandských volieb a zhrozil sa

    0
    Ekonóm Pavel Kohout (Autor: Daniela Černá)

    „Extrémistická islamistická strana DENK získala v Amsterdame 7,5 percenta. Toto komentátorov a politológov nevzrušuje,“ napísal Pavel Kohout na sociálnej sieti Twitter s odkazom na stredajšie holandské voľby, v ktorých skončil na druhom mieste nacionalista Geert Wilders. S 20 kreslami v parlamente nenaplnil očakávania z predvolebných prieskumov, ktoré predpovedali jeho víťazstvo. Z triumfu sa však, naopak, tešil doterajší premiér Mark Rutte.

    Voľby priniesli aj ďalšie prekvapenia. Predovšetkým holandská sociálna demokracia utrpela drvivú porážku. Z doterajších 38 poslaneckých kresiel z volieb v roku 2012 jej ostalo len deväť kresiel. Na výslnie sa, naopak, dostala zelená ľavica, ktorá v roku 2012 získala štyri kreslá, ale dnes už je to 16 kresiel.

    Uspela aj strana DENK, turecko-holandská strana, ktorá sa stavia na stranu imigrantov. V roku 2012 táto strana ešte neexistovala. O päť rokov neskôr, teda tento rok, získala tri kreslá. Strana vznikla v roku 2015, keď sa od holandskej strany – v podstate sociálnej demokracie – odtrhlo niekoľko politikov a založilo novú stranu. Z holandčiny sa dá DENK preložiť ako „myslite“, ale svoj význam má aj v turečtine, kde znamená „rovnosť“.

    Strana skutočne presadzuje rovnosť pôvodných obyvateľov Holandska a prisťahovalcov. Tí podľa strany DENK čelia diskriminácii, ktorú treba zaraziť. Okrem iného tak, že vznikne register údajných rasistov, ktorí na imigrantov útočia. Strana zároveň žiada, aby sa prestalo používať slovo „prisťahovalci“, pretože nových občanov Holandska stigmatizuje. Slovo „integrácia“ by strana DENK nahradila slovom „prijatie“.

    Stranu založil Tunahan Kuzu, narodený v Turecku, ktorý vyhlásil, že noví občania krajiny konečne získali hlas v dolnej komore parlamentu.

    - Reklama -