Rúti sa Putinova popularita ku dnu? V Rusku protestovali tisícky ľudí, mnohí skončili v policajnej cele

    0
    Ruský právnik a opozičný aktivista Alexej Anatolievič Navaľnyj (Autor: SITA)

    Najväčšia demonštrácia sa konala v centre Moskvy, kde podľa polície vyšlo do ulíc 7000-8000 ľudí. Samotná moskovská polícia odhadla počet zadržaných na približne 500. Podľa aktivistov z organizácie OVD-Info bolo v Moskve zaistených až vyše 900 osôb. 

    V Petrohrade protestovalo voči korupcii približne 5000 demonštrantov požadujúcich odstúpenie prezidenta Vladimira Putina a odchod “zlodejov” z Kremľa. Polícia tam zadržala okolo 130 ľudí. 

    Zatýkalo sa aj počas demonštrácií vo Vladivostoku a Chabarovsku na Ďalekom východe, kde policajti celkovo zaistili najmenej 37 osôb. Približne 40 protestujúcich zadržali v dagestanskej metropole Machačkala. 

    Hromadné zatýkanie účastníkov pokojných protestov v Rusku odsúdilo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vyzvalo na ich okamžité prepustenie. Vyjadrilo pritom veľké znepokojenie nad zadržaním Alexeja Navaľného, ktorého policajti zaistili cestou na demonštráciu v Moskve. 

    Nedeľňajšie protesty boli najväčším koordinovaným prejavom nespokojnosti v Rusku od mohutných demonštrácií z rokov 2011-2012. 

    - Reklama -