Uzavrieť mešity, hlásal pred voľbami Wilders. Takto prehovoril správca jednej z nich, keď Holanďania prišli voliť

    0
    Geert Wilders (v strede) prichádza v sprievode ochranky pred volebnú miestnosť (Autor: TASR)
    „Pokojne si všetko odfoťte, nech všade vidia, ako sú Holanďania maximálne otvorení. Ničím sa netajíme,“ povedal reportérovi Parlamentných Listov šéf volebnej komisie v podniku Wurst and schnitzelhaus, na hlavnej stanici v Amsterdame. Tri dievčatá, ktoré práve dovolili, sa netajili svojou náklonnosťou k Zeleným. Ostatne k voľbám sa dostavilo cez osemdesiat percent voličov. Zvíťazila vládna Ľudová strana pre slobodu a demokraciu, Wildersova Strana pre slobodu zostala za očakávaniami a najviac nových kresiel v Tweede Kamer, tunajšej poslaneckej snemovni, získala práve Zelená ľavica.

    Politici k výsledkom

    „Tretíkrát v rade vyšla Ľudová strana pre slobodu a demokraciu (VVD) z volieb ako najväčšia. Ide tiež o noc, keď Holandsko po Brexite a Trumpovi povedalo nie populizmu,“ povedal ešte v noci v Haagu premiér a líder VVD Mark Rutte, ktorého strana desať poslaneckých mandátov stratila. „Ďakujem voličom PVV, vyhrali sme kreslá a Rutte mi neunikol,“ napísal šéf Strany pre slobodu Geert Wilders, ktorého na Twitteri prezývajú „peroxidový démon“. PVV získala štyri nové kreslá. Práve Wilders sa dlhodobo prezentuje ako protiislamský politik. Pred voľbami vyhlasoval, že by bol za uzavretie mešít. Kvôli útokom na islam musí mať tiež nepretržite ochranku.
     
    „Viedli sme špeciálnu kampaň. A je tu niekto, komu za to dlhujem, čo je moja drahá Jolein,“ obrátila sa tridsaťročná vychádzajúca hviezda holandskej politiky Jesse Klaver, šéf Zelenej ľavice, na pódiu na svoju manželku. Pobozkal ju a vytryskli mu slzy šťastia. Pre jeho stranu voľby dopadli naozaj výborne, získala štrnásť nových kresiel. Najviac mandátov, dvadsaťdeväť, naopak stratila Strana práce (PvdA).
     
    Zelení včera na celé popoludnie opanovali námestie pred amsterdamskou hlavnou stanicou. S Klaverom si všetci robili „selfíčka“, novinári debatovali a ostatní členovia strany sa hromadne fotili. Ostatne stanica je neoficiálnym centrom Amsterdamu. Nielenže sem prichádzajú vlaky a autobusy z celého Holandska, ale z jednej strany lúčovito vysúva električky a z druhej vyplávajú trajekty do okolitých prístavov.

    V mešite ľudoprázdno

    Kráľovský palác na námestí Dam ako vždy obliehali stovky turistov. Hneď za ním v jednej ulici došlo k incidentu, ktorých si mesto zažíva každý deň nespočetne. Ožratý a ďalšie plechovky Heinekenu sosajúcí mladík prechádzal cez prechod, ale na červenú. Autom do neho narazil vodič a na predné sklo auta sa zniesla spŕška piva. Neskôr si to chceli obaja vybaviť ručne, ale nakoniec sa upokojili. Opilec nadával poľsky, vodič turecky.
     
    Volilo sa tiež v kostole Westerkerk, ktorý bol včera uzavretý len pred Holanďanmi. Neďaleko stojí Fatih mešita, ktorá bola pôvodne chrámom svätého Ignáca. V nej až na niekoľko mužov sledujúcich televíziu v kaviarni bolo ľudoprázdno. „Až hlavy politikov vychladnú, dostane sa všetko do normálnych koľají a prekrikovanie s Tureckom ustane. Avšak môžem povedať, že sa tu moslimovia teraz necítia veľmi dobre,“ povedal Parlamentným listom správca mešity. V Holandsku ich je skoro štyristo päťdesiat tisíc. Avšak do snemovne sa novo dostala s tromi mandátmi aj proutečenecká strana Denk, ktorú založili dvaja tureckí bývalí predstavitelia Strany práce. Je označovaná za Erdoganovu filiálku.
     
    Najväčší rad na voľby stál pred výškovú budovou A'DAM, v ktorej najvyššej poschodí zasadala volebná komisia. Práve na jej streche je najkrajší výhľad na celý Amsterdam, na mesto, ktoré nikdy nespí. V čase, keď sa začali volebné miestnosti uzatvárať a sčítanie hlasov prepuklo naplno, sa zaplnila štvrť červených svetiel na prasknutie. Všade voňala alebo smrdela, ako to kto berie, marihuana, ktorá sa v tunajších „Coffeeshopoch“ predáva. Výsledky volieb tu ale nikoho moc netrápili.
     
    - Reklama -