Verejné obstarávanie nebolo nutné… Lajčák reaguje na obvinenia aktivistov

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    “My sme zo zákona mali nárok osloviť priamo jedného dodávateľa, čo sme aj urobili. Ale vzhľadom na to, že nám záleží na tom, aby sme uvážlivo narábali s verejnými prostriedkami, tak my sami z vlastnej iniciatívy, nad rámec povinnosti zo zákona sme robili dve overovania tohto trhu,” vysvetlil minister Lajčák.

    Odvolával sa na to, že len využili možnosť, ktorá ministerstvu vyplývala zo zákona. “Lebo toto je dikcia zákona a my sme si to sprísnili,” konštatoval. “Nepotrebovali sme robiť žiadny prieskum trhu, my sme si len porovnávali tú cenu, aby sme mali istotu, že nebola predražená,” dodal.

    Zdôraznil, že je ministrom rezortu, preto išlo o procesy, ktoré prebiehajú pod jeho úrovňou riadenia. Podľa neho bolo slovenské predsedníctvo úspešné, veľmi vysoko cenené v zahraničí a záleží mu na tom, aby neboli žiadne otázniky nad jeho transparentnosťou a nad nakladaním s verejnými prostriedkami. “Preto som inicioval kontrolu a dnes na ministerstve pôsobí Najvyšší kontrolný úrad SR, Protimonopolný úrad SR a Úrad pre verejné obstarávanie,” konštatoval minister Lajčák.

    “My nič neskrývame, my ideme podľa zákona. Ja, samozrejme, nemôžem hovoriť za 1200 ľudí v mojom rezorte, ale som presvedčený, že nikto z mojich spolupracovníkov sa vedome nedopustil žiadneho prešľapu a vôbec nie nejakého porušenia zákona,” dodal.

    Potvrdil, že si pamätá list, na ktorý sa podpísal i 26-ročný Zelinka. “Bola v ňom informácia, že sa rozhodli odísť z ministerstva o dva týždne skôr, ako bolo plánované, takže som ho zobral na vedomie. Neodpísal som im, pretože som nevidel dôvod, aby som im odpísal,” uzavrel.

    Verí, že kontrolné orgány potvrdia to, že ministerstvo postupovalo hospodárne. “Počkajme si, aby tí ľudia, ktorí sú zo zákona poverení, aby povedali svoje stanovisko.”

    K obvineniam o predražených zákazkách Zuzany Hlávkovej a Pavla Szalaia sa pridal tento týždeň ďalší bývalý zamestnanec rezortu diplomacie 26-ročný Juraj Zelinka. Na odbor pre komunikáciu a prezentáciu na MZV nastúpil po tom, čo Hlávková a Szalai odišli. V rámci svojej agendy sa mal zaoberať i verejným obstarávaním na zabezpečenie krátkych prezentačných filmov, reklamných spotov a videí. Zelinka pripustil, že spoty boli profesionálne spracované a podľa všetkého bola ich cena primeraná. Prekážal mu však spôsob, akým verejné obstarávanie prebiehalo. Podľa neho bolo pochybné a netransparentné.

    - Reklama -