Vráťte sa do Turecka. Z Holandska prišla zatiaľ najtvrdšia odpoveď Erdoganovi. Píše sa o dôsledkoch na celú Európu

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    Jednu z nich, pre tureckého prezidenta asi najbolestivejšiu, vyslala dokumentaristka tureckého pôvodu Fidan Ekizová. Tá v utorok večer vystúpila v televízii Channel 4 a veľmi naliehavo prehovorila do duše všetkým Turkom žijúcim v Holandsku.

    „Ak chcete podporovať Erdogana, mali by ste sa vrátiť do Turecka,“ odkázala im. „Žijete v slobodnej krajine so slobodou prejavu, ale ak sa vám to nepáči, môžete ísť späť do Turecka,“ povedala. „V tomto prípade som veľmi neľútostná. Je ľahké hlasovať o diktátorovi v Turecku a pritom si užívať holandskú slobodu,“ dodala v narážke na chystané referendum o výraznom posilnení právomocí prezidenta Erdogana, v ktorom budú hlasovať aj Turci v zahraničí. Práve na nich sa prezident Erdogan asi najviac spolieha.

    Jej ostré slová zaskočili televízneho moderátora, ktorý začal namietať: „Veď vy rozprávate ako Geert Wilders!“ Na to dokumentaristka reagovala veľmi ostro: „Musíme držať spolu so sekulárnymi a liberálnymi Turkami. A ukázať Holanďanom, že vieme byť veľmi holandskí, ale zároveň si udržať to pozitívne z našej tureckej mentality.“

    V tom ju neskôr podporil holandský premiér Mark Rutte, ktorý uviedol, že si je istý, že väčšina Holanďanov tureckého pôvodu je dobre integrovaná a iba menšina sa snaží destabilizovať krajinu a podporiť tureckého prezidenta v jeho akciách proti európskym krajinám.

    O Erdoganovom výpade pre Srebrenicu povedal, že Holanďania si dobre uvedomujú, čo sa vtedy stalo a aká bola rola holandských vojakov zastupujúcich OSN, ktorí tragickým udalostiam nedokázali zabrániť. „My to veľmi dobre vieme. A nikto nás nebude školiť, ako byť civilizovaní. Naše svedomie je čisté, zatiaľ čo to ich je čierne,“ rozpálil sa premiér v predvečer volieb.

    Erdogan o Srebrenici:

    Manželský poradca Donald Trump

    Utorkové udalosti komentuje aj web New York Post. Podľa neho znamenajú Erdoganove hysterické výstupy definitívny koniec nepodareného manželstva Turecka s Európou a západnou civilizáciou. Doteraz vraj tvorili pár, ktorému to nefungovalo, ale nechceli to meniť, lebo by bolo príliš náročné deliť majetok, hádať sa o alimenty a vystavovať sa posmechu susedov.

    Lenže zatiaľ posledný výstup môže byť veľmi zásadný a ničivý – dnes sa v Holandsku volí parlament a budúci mesiac v Turecku si prezident Erdogan chce nechať schváliť referendom výrazné posilnenie právomocí, ktoré z neho urobia do značnej miery samovládcu.

    Za súčasných okolností si podľa webu mnohí v Európe položia otázku, či má nejaký zmysel snaha zachrániť manželstvo s krajinou, ktorá sa niekoľko desiatok rokov nie veľmi úspešne snažila priblížiť európskym štandardom, aby ich teraz teatrálne zavrhla a vrátila sa k svojej moslimskej podstate.

    Komentátor Benny Avni však pripomína, že v situácii, keď Turecko nevyhnutne potrebuje európske investície a Európa zase to, aby Turecko zadržiavalo migrantov z Blízkeho východu a neopakovala sa utečenecká kríza z roku 2015, zrejme rozvod nebude až taký horúci.

    Najdôležitejšia európska politička súčasnosti, nemecká kancelárka Angela Merkelová je práve vo Washingtone na návšteve u Donalda Trumpa. Nemožno vraj vylúčiť, že práve americký prezident zohrá rolu manželskej poradne, ktorá sa pokúsi tento zväzok zachrániť.

    - Reklama -