Zatiaľ čo sa dívate inam, koná sa schôdzka EÚ. Cieľ: Viac utečencov z Turecka, lebo Erdogan sa hnevá

    0
    Vlajka EÚ (Autor: repro youtube, mg)

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v ostatných dňoch ukazuje, že je schopný všetkého, len nie byť dôveryhodným partnerom Európy. Pred pár dňami nazval rozhodnutie nemeckých úradov nepovoliť zhromaždenie tureckých politikov s príslušníkmi tureckej menšiny za „nacistické“. Rovnako škandalózne sa potom vyjadroval aj o podobnom rozhodnutí úradov v Holandsku. Desaťtisíce Turkov po celej Európe sa zúčastnili na búrlivých demonštráciách, kde prejavovali lojalitu k prezidentovi Erdoganovi.

    Ale s lojalitou k západným štátom, kde pracujú alebo poberajú dávky a využívajú všetky ďalšie výhody, je to už oveľa horšie. Bojová nálada Erdogana sa preniesla aj na Turkov žijúcich v európskych štátoch a tí dnes dávajú jasne najavo, ako je to s ich integráciou v spoločnostiach západoeurópskych štátov. Veľmi obľúbený medzi Turkami je teraz komentár zo sociálnych sietí, ktorý uvádza, že Holandsko má 48 000 vojakov, ale 400 000 Turkov.

    V Nemecku sa počet Turkov odhaduje až na dva milióny a v Rakúsku ich žije asi 300 000. Práve Rakúsko apeluje pred blížiacim sa summitom k utečeneckej kríze na uzavretie hraníc. Minister zahraničia Sebastian Kurz podľa internetového servera Tagesspiegel na jednej strane verí v spoluprácu s Tureckom proti pašerákom ľudí a na obmedzení migrácie, ale na druhej strane volá po väčšej aktivite zo strany európskych vlád.

    „Nemôžeme sa spoliehať len na vládu v Ankare. Musíme zaistiť, aby sme neboli od Turecka závislí a robili predovšetkým svoje samostatné a nezávislé rozhodnutia. Európske vlády musia získať späť kontrolu nad svojím územím,“ vyhlásil svojho času najmladší šéf diplomacie európskeho štátu. Napriek tomu je paradoxné, že aj Kurz stále verí v dohodu so štátom, ktorého prezident označuje Holanďanov a Nemcov za nacistov.

    Ako navyše píše nemecký magazín Focus, už dnes sa stretnú „odborníci“ z dvadsiatich ôsmich členských štátov Európskej únie, ktorí pracujú na zrýchlení procesu prijímania utečencov z Turecka. Úrad Vysokého komisára OSN pre utečencov v uplynulých mesiacoch avizoval, že ročne môže Únia z Turecka prijať maximálne 50 000 sýrskych utečencov. Ankara však žiada oveľa viac, a tak hlavným cieľom dnešného stretnutia bude vyjsť v ústrety prezidentovi Erdoganovi.

    - Reklama -