Koaličný trojlístok je nekompromisný. Od prezidenta chcú okamžité vymenovanie ústavných sudcov

    0
    Lídri koaličných strán (Autor: Reprofoto TA3)

    „Máme tu rozhodnutie Benátskej komisie a je na mieste, aby prezident a jeho kancelária už viac neblokovali Ústavný súd,” doplnil predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko. Pripomenul, že hlavu štátu žiadal o prehodnotenie svojho rozhodnutia nevymenovať navrhnutých kandidátov.

    Benátska komisia vo svojom stanovisku uviedla, že podľa Ústavy SR je slovenský Ústavný súd konečným rozhodcom v ústavných veciach. “Nie je úlohou Benátskej komisie preskúmať rozhodnutia ústavných súdov o interpretácii 'ich' ústavy rovnakým spôsobom, ako by to urobil vyššie postavený súd. Preto pri odpovedi na otázky slovenského prezidenta Benátska komisia nemôže rozhodnúť namiesto Ústavného súdu. Jedine ÚS môže s konečnou platnosťou rozhodnúť ústavnoprávne spory spôsobom zaväzujúcim všetky strany,” píše sa v stanovisku.

    Benátska komisia odporúča všetkým stranám rešpektovať budúci nález ÚS. Komisia ďalej navrhuje pri najbližšej reforme procesov týkajúcich sa ÚS zaviesť kvalifikovanú väčšinu pre voľby kandidátov na sudcov ÚS spoločne s primeranými mechanizmami proti zablokovaniu a umožniť senátom ÚS predložiť obzvlášť dôležité veci plénu.

    Taktiež navrhuje, aby sa prezident alebo jeho zástupcovia mali možnosť aktívne zúčastňovať na procese posudzovania kandidátov v parlamente. Ústavný súd by mal podľa Benátskej komisie vyhlásiť svoje rozhodnutie až vtedy, keď už je k dispozícii písomné vyhotovenie.

    Trinásťčlenné plénum ÚS je nekompletné po tom, ako prezident odmietol vymenovať sudcov na celkovo tri uvoľnené miesta. Odmietnutí kandidáti, ktorých v minulom volebnom období schválila Národná rada SR, podľa neho nespĺňali nároky spojené s takýmto postom. Došlo k sporom o to, či na takýto postup mal oporu v ústave, pričom ÚS rozhodol, že prezident porušil práva sťažujúcich sa kandidátov. Kiska označil rozhodnutia ÚS ako vnútorne rozporné. ÚS v súčasnosti rozhoduje o ďalšej sťažnosti odmietnutých kandidátov.

    - Reklama -