Pani Angela, toto fakt nevyzerá dobre. Prišiel nový prieskum

    0
    Angela Merkelová (CDU) a Martin Schulz (SPD) (Autor: TASR)

    Kancelárka Angela Merkelová čelila v ostatných mesiacoch tvrdej kritike za svoje rozhodnutie vpustiť do Nemecka státisíce utečencov. Vlani v lete navyše krajinu zasiahla séria teroristických útokov. Keď už sa ku koncu roka zdalo, že sa všetko postupne vracia do starých koľají a Merkelová by mala aj napriek mnohým zaváhaniam obhájiť post kancelárky, vložil sa do hry niekdajší predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Šance SPD na víťazstvo v parlamentných voľbách odvtedy prudko stúpli.

    Socialisti začali v jednotlivých prieskumoch znižovať osem- až desaťpercentný náskok svojho koaličného partnera z CDU a podľa prieskumu Inštitútu Emnid pre Bild am Sonntag majú teraz obe strany vyrovnané šance. Prieskum prebiehal od 2. do 8. marca a zúčastnila sa na ňom reprezentatívna vzorka 1 882 respondentov. Keby sa voľby do Bundestagu konali dnes, každá zo strán by získala rovných 33 %.

    Podporu, naopak, začína strácať Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá vlani vstúpila do parlamentu vo väčšine spolkových krajín a v jednej chvíli dosahovala v celoštátnych prieskumoch štrnásť až pätnásť percent. Podľa Inštitútu Emnid by však teraz získala len osem percent, rovnako ako Die Linke. Zelených by volilo sedem percent voličov a FDP o percento viac. Ešte horšia je situácia pre CDU na východe krajiny, kde ju SPD dokonca o percento predstihla.

    CDU nemala v bývalom východnom Nemecku nikdy na ružiach ustlané a podľa prieskumu by tam teraz získala 27 %, zatiaľ čo SPD o percento viac. Migračná kríza kritický pohľad na CDU a kancelárku ešte prehĺbila. Ale je paradoxné, že sa tamojší voliči priklonili práve k Martinovi Schulzovi, ktorý zastáva vo veci prijímania utečencov ešte radikálnejšie názory ako Merkelová. Okrem toho chce Schulz ešte razantnejšie presadzovať prerozdeľovanie utečencov do členských štátov EÚ.

    AfD si vo východnej časti krajiny na rozdiel od celoštátnych čísel stále drží svojich pätnásť percent, a tak má len o percento menej ako Die Linke. V západnej časti Nemecka je však výsledok o niečo horší a zatiaľ to vyzerá na sedem percent, teda rovnako ako v prípade FPD a o percento viac ako Die Linke.

    V oboch častiach krajiny strácajú podporu Zelení, ktorých by volilo len päť percent bývalých občanov východného Nemecka a osem percent respondentov zo západnej časti krajiny. Ale parlamentné voľby sa budú konať až o pol roka a ich výsledok ešte môže ovplyvniť mnoho aspektov. Vývoj trendu je však zrejmý a pre CDU nevyzerá veľmi optimisticky.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -