Vás mám brať vážne, pán Hollande? Veria vám štyri percentá ľudí a aj tak už odchádzate, zotrela prezidenta poľská premiérka

    0
    Poľská premiérka Beata Szydlová (Autor: TASR)
    Server britského denníka The Guardian informuje čitateľov o tvrdej slovnej bitke medzi Francúzskom a Poľskom, resp. medzi končiacim francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom a poľskou premiérkou Beatou Szydlovou.
     
    Poľská premiérka sa v Bruseli rozčuľovala, že EÚ je ovládaná Nemeckom a všetky ostatné krajiny sa mu podvoľujú. Len Poľsko sa vraj dokázalo postaviť na odpor. V tomto duchu sa poľská premiérka a ďalší politici Práva a spravodlivosti vyjadrovali pred svojimi priaznivcami. Ostatné členské krajiny EÚ dúfajú, že sa Poľsko upokojí.
     
    Končiaci francúzsky prezident Francoise Hollande nezabudol Poľsku pripomenúť, že z fondov EÚ čerpá miliardy eur, v tomto programovom období na roky 2014 až 2020 ide presne o 100 miliárd eur, takže by sa vláda vo Varšave mohla mierniť. Beata Szydlová mu ranu okamžite vrátila.
     
    „To mám brať vážne vydieranie prezidenta, ktorému dôverujú len 4 percentá jeho občanov a rovnako už čoskoro nebude prezidentom?“ vysmiala sa poľská premiérka Hollandovi. „Niektorí vodcovia v Európe veria, že si môžu za pomoci peňazí zabezpečiť úplne všetko. Ja som včera v noci jasne povedala, že tento názor my nemáme,“ doplnila premiérka. Novinárom tiež jasne povedala, že Poľsko odmietne akékoľvek nemecké návrhy na zriadenie viacrýchlostnej Európy.
     
    Ostatní politici EÚ dúfajú, že poľskí politici čoskoro upustia od takýchto ostrých slov a znovu sa zapoja do politického diania v EÚ. Rakúsky kancelár Christian Kern konštatoval, že EÚ musí hľadať konsenzus. Ak by „Poľsko dlho postávalo v kúte“, neprospelo by to ani Poľsku, ani ostatným členským krajinám EÚ.
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
     
    - Reklama -