Šesť miliónov eur vyletelo von oknom. Takto sa hospodári v dnešnom Nemecku, pokiaľ ide o utečencov

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Podľa zistení magazínu Stern sa berlínsky senát zaviazal zaplatiť za prenájom bývalej haly Tetra Pak do apríla 2019 takmer šesť miliónov eur. V rámci dohody mal majiteľ halu upraviť na azylové centrum. Hoci bola nájomná zmluva uzavretá na začiatku minulého roka, azylové centrum stále neexistuje. „Táto kauza je príbehom o nedostatočnej kontrole peňažných tokov a utajeného investora, ktorý sa skrýva za offshorovou cyperskou firmou,“ píše Stern.

    „O uzavretí zmluvy s majiteľom bývalej továrenskej haly rozhodol berlínsky senát na konci roka 2015. Migračná kríza bola v tom čase na vrchole a bolo treba za každú cenu získať nové priestory na ubytovanie migrantov. Ani jeden z úradníkov sa však nebol pozrieť priamo na mieste, aby skontroloval, že hala pojme 1 500 ľudí, ako s tým uzavretá zmluva počítala,“ čuduje sa nemecký magazín.

    Ešte znepokojujúcejšia je výsledná cena za prenájom haly, ktorá je prestrelená. „V tejto lokalite stojí prenájom jedného metra štvorcového asi 3,25 eura, ale berlínske úrady platia majiteľovi haly, ktorý sa schováva za anonymnú cyperskú spoločnosť, osem eur. Podľa nemenovaného realitného experta tak zarobí jej majiteľ každý rok o milión eur viac ako v štandardnom prípade. V neposlednom rade sa od zmluvy prakticky nedá odstúpiť a podmienky v nej stanovené musia strany plniť až do apríla 2019.“

    K zodpovednosti za zbabraný projekt sa nikto nehlási. Vysvetlenie podáva berlínska senátorka pre integráciu, prácu a sociálne záležitosti Elke Breitenbachová z Die Linke, ktorá prevzala úrad až po uzavretí nevýhodnej zmluvy. „Zmluva sa uzatvárala ešte pred uzavretím balkánskej trasy, po ktorej do Európy a Nemecka prúdila veľká časť utečencov. Po tomto kroku už skrátka nie je potreba rýchleho vybudovania ďalších utečeneckých centier taká akútna.“

    Zo zlého odhadu úradníkov a politikov teraz ťaží neznámy podnikateľ, ktorého firma Capital Bay GmbH je registrovaná v cyperskom daňovom raji. Meno majiteľa haly a ďalších berlínskych nehnuteľností nie je známe. Magazínu Stern sa podarilo zistiť, že akcie spoločnosti údajne vlastní rakúsky miliardár a investori priamo z Cypru. Spoločnosť Capital Bay GmbH aj naďalej odmieta zverejniť akékoľvek mená.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -