To nie je možné: Pozrite sa, čo plánuje zaviesť Martin Schulz. Zatiaľ sa o tom nepíše

    0
    Martin Schulz (Autor: TASR)

    Predvolebné prieskumy v Nemecku naznačujú, že Angela Merkelová možno v kresle určenom pre nemeckého kancelára skončí. Môže ju nahradiť bývalý predseda Európskeho parlamentu a súčasný volebný líder nemeckej sociálnej demokracie Martin Schulz. Čo by ako kancelár presadzoval v ekonomickej oblasti?

    V prvom rade plánuje pomôcť nezamestnaným. Voličom to prisľúbil na sociálnej sieti Facebook. Dnešné úrady práce by rád premenil na akési vzdelávacie inštitúcie, v ktorých by nezamestnaní Nemci dostali možnosť doplniť si vzdelanie, a tak si nájsť uplatnenie na pracovnom trhu.

    Podpora až na štyri roky

    „Príliš veľa ľudí stále nemá prácu, hoci nášmu hospodárstvu zúfalo chýbajú pracovné sily,“ udrel Schulz. Svet práce sa podľa jeho názoru zasekol uprostred digitálnej éry a treba ho znova rozhýbať. Ako? Žiadateľ o prácu, ktorý by si dopĺňal vzdelanie, by mohol dostávať dávky až 48 mesiacov, teda štyri roky.

    „Chcem spolkové úrady práce premeniť na akési agentúry vzdelávania. Toto je jediná cesta, ako môžeme prejaviť rešpekt voči ľuďom a zároveň im dať šancu nájsť si nové uplatnenie,“ načrtol predstavy nemeckej sociálnej demokracie v oblasti zamestnanosti. Schulz voličom prisľúbil, že čoskoro doplní ďalšie podrobnosti.

    Postkomunistická Die Linke sa však domnieva, že Schulz mal zájsť ešte oveľa ďalej. Sabine Zimmermannová si myslí, že Schulz by mal čo najrýchlejšie zrušiť reformy pracovného trhu známe pod označením Hartz IV.

    Pikantné na tom je, že tieto reformy v oblasti pracovného trhu zavádzal zatiaľ posledný sociálny demokrat v kancelárskom kresle Gerhard Schröder. Po ňom nastúpila Angela Merkelová, ktorá reformy ponechala v platnosti. „Sociálna sieť určená pre nezamestnaných bola v ostatných rokoch taká osekaná, že už nemôže plniť svoju funkciu,“ konštatovala dáma pre server denníka Bild.

    Predvolebné prieskumy naznačujú, že po voľbách by mohol zostaviť vládu práve Schulz, pričom do koalície by si mohol prizvať Die Linke a Zelených. To by znamenalo, že Nemeckej spolkovej republike by vládla čisto ľavicová vláda.

    Celý článok si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -